Jumalaga, Eesti Rahva Muuseum

Uno Trumm
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Trumm.
Uno Trumm. Foto: Erakogu

Sõitsime nädalake-poolteist tagasi Tiit Altega autoga Rakverest Sõmeru poole, kui Jumal end meile ilmutas. Olin just pidanud Tiidule pika tiraadi sellest, miks ma ei saa külastada uut Eesti Rahva Muuseumi (ERMi), ja sellest, et mulle ei meeldi, kuidas ateistid oma usulisi tundeid väljendavad Jumalaema jalaga katki lüües, kujutades seda suure reformatsioonilise edusammuna, aga ka sellest, et enam pole mingit õigustust naisepeksust keeldumisele, sest see on ERMi vahendusel tõstetud suisa rahvuslikult sallitavaks näidistegevuseks.

Tõsi ta on, et täna enam ERMi nutikas lahendus jalalöögile ei reageeri, kuid emakuju purustamine n-ö virtuaalse jalahoobiga toimub perioodiliselt ikka.

Kuigi ma üldjuhul kollast kirjandust ei tarbi, käis siiski peast läbi mõte, et tahaks kuskilt lugeda, mida kurja ema neile inimestele, kes sellise lahenduse välja haudusid, lapsepõlves tegi, et nad oma emaviha niiviisi avalikus ruumis välja elavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles