Tänavune meesaak võib olla poole võrra tavapärasest väiksem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesi.
Mesi. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tänavu on meesaak suve ilmatingimuste tõttu ilmselt poole võrra väiksem kui varasematel aastatel, kõige kehvemaks on olukorda hinnanud rannikupiirkonna mesinikud.

"Meesaak on Eestis tulemas tagasihoidlik. Ametlikku statistikat veel ei ole, kuid mesinikega rääkides hindavad nad ise ligi poole väiksemat saaki kui varasematel aastatel," ütles maaeluministeeriumi loomakasvatussaaduste büroo juhataja Liina Jürgenson.

Samas märkis ta, et piirkonniti on Eestis päris suured erinevused. "Kõige kehvemaks on hinnanud meeaastat ranniku piirkonna mesinikud. Mitmete Põhja- ja Lääne-Eesti mesinike sõnul on kogu tänavune saak juba ära müüdud," rääkis Jürgenson.

Ka lõunanaabri Läti meesaak on tänavu märksa madalam kui tavaliselt. Kui üldiselt saab ühest tarust Lätis 30 kilogrammi mett, siis tänavu on tarud pooltühjad, kirjutas Dienas Bizness novembri lõpus. Leht märkis, et selle taga on peamiselt suvine ilm, mis on lisaks tera- ja köögiviljasaagile mõjutanud ka mesilasi.

Eesti ilmateenistuse andmeil sadas tänavu augustis keskmisest enam kui poole võrra rohkem, õhutemperatuur vastas aga täpselt paljuaastasele keskmisele. Keskmine sajuhulk oli 133 millimeetrit, mis on 160 protsenti paljuaastasest keskmisest ehk 83 millimeetrist. Päikesepaistet oli aga 194,9 tundi, mis on 83 protsenti paljuaastasest keskmisest.

Juulikuu oli ilmateenistuse andmeil oli lõppenud juulikuu keskmisest veidi soojem ja sajusem, päikesepaistet jagus keskmisest vähem. Õhutemperatuur oli juulis 17,8 kraadi ehk 0,4 kraadi normist kõrgem. keskmine sajuhulk oli 78 millimeetrit ehk 108 protsenti normist, päikesepaistet oli aga 194,9 tundi ehk vaid 83 protsenti paljuaastasest keskmisest.

Juuni oli paljude aastate keskmisest veidi soojem, samas märgatavalt sajusem, selgub ilmateenistuse kokkuvõttest. Keskmine sajuhulk oli 107 millimeetrit, mis on 155 protsenti normist. Õhutemperatuur oli tänavu juunis 15,5 kraadi, mis on 1,1 kraadi normist kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles