Langenud hind pole Salla mõisa vastu huvi suurendanud

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakke vald püüab müüa Salla mõisa, kus varem tegutses kool.
Rakke vald püüab müüa Salla mõisa, kus varem tegutses kool. Foto: Arvet Mägi

Rakke vald müüb juba mõnda aega Salla mõisa, kuid vaatamata langenud hinnale pole ostjad mõisa vastu huvi ilmutanud. Kui varem määras Rakke vald Salla mõisa alghinnaks 300 000 eurot, siis möödunud aasta suvel langetas vald mõisa hinda ligi 100 000 euro võrra ning praegu on mõis müügis hinnaga 207 000 eurot.

Mõisa müügiga tegelev maakler ütles, et ka pärast hinna langetamist on temaga ühendust võtnud "null huvilist". Ta nentis, et mõisa renoveerimiseks kulub väga palju raha, samas mõisa asukoht ei ole "väga atraktiivne".

Vald on varem püüdnud kahel korral Salla mõisa müüa enampakkumise korras, ent tulutult. Ka on vald mõisahoonele otsinud omanikku läbirääkimiste teel, aga seegi pole õnnestunud.

Salla mõisas tegutses kool, kuid see suleti 2014. aasta sügisest, eelmisel aastal lõpetas külastajate vähesuse tõttu tegevuse ka Rakke valla raamatukogu filiaal Sallas.

Eesti mõisaportaali andmeil on Salla mõisa esmamainitud 1479. aastal ja mõisa viimaseks omanikuks enne 1919. aasta võõrandamist oli Ernst von Harpe.

Mõisa peahoone on kahekorruseline baroksete sugemetega varaklassitsistlik ehitis, mis pärineb tõenäoliselt 1770. aastatest. Fassaadi keskosal on lame kolmnurkfrontoon. Hoonet kasutas läinud aastani Salla põhikool, mis liideti mullu sügisest Rakke gümnaasiumiga. Salla mõisas on säilinud ka mitmeid kõrvalhooneid, mis paiknevad erandlikult piki Salla-Tammiku teeäärt.

Hoone müügist saadav tulu on vallal kavas suunata Salla piirkonna arendamisse. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles