Aasta lind turteltuvi on väike ja inimpelglik

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelus-turteltuvid sarnanevad üldjoontes kodutuvidega, aga on saledamad ning pikema ja kitsama sabaga.
Kaelus-turteltuvid sarnanevad üldjoontes kodutuvidega, aga on saledamad ning pikema ja kitsama sabaga. Foto: Priit Simson/Postimees

Tänavusteks aasta lindudeks on turteltuvi ning kaelus-turteltuvi. Turteltuvid valiti aasta linnuks, kuna need kaks liiki on ühed kõige vähem uuritud linnuliigid Eestis ja nende arvukus on viimastel aastakümnetel oluliselt kahanenud.

Turteltuvide aasta puhul korraldatakse armastusluule-, joonistus- ja postkaardivõistlus, kavas on loodusõhtud, oodata on nii turteltuvisid kui ka teisi Eestis elutsevaid tuvisid tutvustavaid saateid raadios ja televisioonis. 14. veebruaril ilmub traditsiooniline aasta linnu postmark.

Turteltuvide uurimiseks on kavas nende märgistamine ning teadmiste parandamine nende leviku, arvukuse ja elupaigakasutuse kohta. Selleks palub ornitoloogiaühing kõigist kohatud turteltuvidest teada anda veebirakenduse abil, mida saab kasutada nii aasta linnu kodulehel kui ka nutiseadmetes. Turteltuvide ja ka teiste meie tuvide ning kavandatavate tegevuste kohta saab lähemalt lugeda Eesti ornitoloogiaühingu kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles