“Piirideta meri” Käsmus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitust “Piirideta meri” uudistas ühe huvilisena ka Viru Folki väisanud Soome president Tarja Halonen.
Näitust “Piirideta meri” uudistas ühe huvilisena ka Viru Folki väisanud Soome president Tarja Halonen. Foto: Marianne Loorents

Merekultuuriaastale pühendatud näitus “Piirideta meri” Käsmu meremuuseumis, mille koostanud rannarahva muuseum, räägib Soome lahest kui rahvaste, kaupade, kultuuride ja ideede liikumiskohast. Näitus “Piirideta meri” jutustab Soome lahe kadunud maailmast ning avab mere mõju piirideülese ühendajana. Meri on olnud nii elatusallikas kui ka pagemistee ning ametliku ja salajase kaubanduse sõlmpunkt.

Külastajal avaneb võimalus “seilata” Soome lahel, tutvuda, millega merel sõideti, millist kaupa vahetati ja kuidas see mõjutas randlaste elu. Avastada saab väikesaarte eriskummalisi maailmu, samuti kaeda neid, kes üle mere liikusid: tüüpilisi randlasi, kellele meri on olnud nii rõõmu kui ka mure allikaks.

Soome lahel on sõidetud aastatuhandeid, lisaks inimestele ja kaupadele on veeteed mööda liikunud ideed ning kultuur. Ülemeresuhted on vorminud meie rannakultuuri, püsides keeles, kohanimedes, geenides ja väärtushinnangutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles