Kosmoselaev startis tohutu kiirusega

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Lätt (vasakul) ja Aimri Tarassov jäädvustasid oma reisi raketimaketi taustal.
Richard Lätt (vasakul) ja Aimri Tarassov jäädvustasid oma reisi raketimaketi taustal. Foto: Egon Leemets

Joonistusvõistlusel auhinnaks saadud võimalus jälgida ­kosmoselaeva starti pani Kiltsi põhikooli poistel Richard Lättil ja Aimri Tarassovil südame sees kiiremini lööma ning pakkus unustamatu elamuse.

Kevadel Juri Gagarini kosmoselennu 50. aastapäevale pühendatud rahvusvahelisel joonistus- ja kirjanduskonkursil osalenud kolmel Kiltsi põhikooli õpilasel Richard Lättil, Aimri Tarassovil ja Teele Seinal läks nii edukalt, et nad said esmaspäeval Kasahstanis Baikonuri kosmodroomil jälgida Vene kosmoselaeva Sojuz TMA-22 starti.

Vaatluspaik asus umbes kümne kilomeetri kaugusel stardikohast, ja nagu kiuste sadas sel hetkel tihedat lund, nii et raketti ennast ei olnud näha. “Juba mõne meetri pealt ei näinud enam midagi,” kirjeldas Richard ilmaolusid.

Poiste sõnul püüdsid kohaletulnud läbi tiheda saju paistvate siluettide aimata, milline neist võiks olla kosmoselaev. “Pärast selgus, et sellest kohast, mida jälgiti ja kus arvati kosmoselaev olevat, oli see natuke kõrval,” meenutas Aimri, lisades, et kosmoselaeva õhku tõustes polnud muud näha kui tulejutti.

“Heli oli tõsiselt võimas. Maa värises ja autodel hakkas signalisatsioon tööle,” kirjeldas Richard stardihetke, mis võttis tal seest lausa värisema, “kiirus oli tõesti tohutu, kuidas see õhku tõusis. Hiljem öeldi meile, et rakett jõudis orbiidile nelja-viie minutiga.”

Kosmonaute nägid poisid vaid põgusalt, sest kehv ilm ei lubanud skafandrites kaua väljas olla – mehed läksid kiiresti bussi, mis nad süstikuni viis, ja lehvitasid sealt neid teele saatma tulnud inimestele.

Küll aga avanes poistel võimalus kuulata pealt stardile eelnenud raadio teel peetud sidet, mis andis aimu parasjagu toimuvast: kontrolliti süsteeme ning anti teada, kui palju on stardini veel jäänud.

Asja iroonia oli aga selles, et kui kosmoselaev oli tihedas sajus teele saadetud, läks umbes kahe tunni pärast ilm jälle ilusaks. “Päike paistis. Aga siis oli süstik juba läinud,” nentis Aimri.

Vene kosmoselaev Sojuz TMA-22 viis orbiidile kaks Vene kosmonauti ja ühe USA astronaudi, kelle ülesandeks on rahvusvahelise kosmosejaama varustamine ning süsteemide kontrollimine. Tagasi jõuavad mehed nelja kuu pärast.

BNSi andmetel põkkus kosmoselaev Sojuz kolmapäeval edukalt rahvusvahelise kosmosejaamaga.

Lisaks ekskursioonile Baikonuri kosmodroomile külastasid konkursi võitjad ka rahvusvahelist kosmosekooli, kosmodroomi muuseumi ja esimese kosmonaudi Juri Gagarini ning konstruktor Sergei Koroljovi maju. Käidi ka tehases, kus rakette valmistatakse. Videote vahendusel tutvuti astronautide eluoluga, lennutati raketimudeleid, et n-ö saada teada, mida tähendab ühe kosmoselaeva orbiidile saatmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles