Koolireformi saaga jätkub: Kalle Küttis kohtus omavalitsusjuhtidega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Küttis.
Kalle Küttis. Foto: Liis Treimann/Postimees

Esmaspäeva pärastlõunal kohtus Lääne-Viru maavalitsuse saalis haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Kalle Küttis kohalike omavalitsusjuhtidega.



Lääne-Viru omavalitsusjuhtidega kohtumine oli viimane varem neljateistkümnes maakonnas korraldatud aruteludeseeria hulgast, kus haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Kalle Küttis veel kord koos kohalike vallajuhtidega gümnaasiumivõrgu korrastamise teemat arutas.

Asekantsler Kalle Küttise sõnul täitis tema sellega ministri nõudmist, et haridus- ja teadusministeerium kohalike omavalitsusjuhtidega ka otseselt dialoogi astuks, mitte ei piirduks üksnes e-kirjade vahetamisega. “On üsna mõistlik kõik asjaosalised ära kuulata, kuna piirkonniti on koolides ja kohalikes traditsioonides palju erinevusi,” kõneles Küttis.

Lääne-Virumaaga on Kalle Küttise meelest üsna keeruline toiminguid samaväärselt teiste maakondadega läbi viia, kuna tegemist on suure ja tõmbekeskuseks oleva piirkonnaga.

Kohtumise avanud Rakvere linnavolikogu esimehe Mihkel Juhkami sõnul on meie maakonna kohalike omavalitsuste juhid enamasti koolivõrgu reformi toetavad, kokkulepped tuleb saavutada vaid piirkondlikes erisustes ning detailides.

Problemaatiliseks osutus ka gümnaasiumisse sisseastumiseks kehtestatava võimaliku lävendi küsimus, mida toetab Juhkami sõnul üks omavalitsus, kolm ei osanud selles küsimuses seisukohta võtta ning kaheksa arvasid, et lävendi kehtestamine ei ole mõistlik.

Sama meelt oli ka puhkuse arvelt kohtumisel viibinud maavanem Einar Vallbaum, kes lausus, et tegelikult on teema edasine arutamine vaid “kummi venitamine”, sest kõik on otsustatud.

Maavanema sõnul esitas tema ministeeriumile kava, mille kohaselt jääks Lääne-Viru maakonda 5-7 gümnaasiumi.

“See kava on koostatud kooli- ja omavalitsusjuhtidega koostöös ning kuigi anonüümselt või nelja silma all vesteldes julgevad inimesed öelda rohkem kui kohtumistel, on antud juhul tegemist ühise kokkuleppega,” kõneles Vallbaum avameelselt.

Osa vallajuhte polnud aga Rakvere linnavolikogu esimehe ja Lääne-Viru maavanemaga ühel meelel, eriti protestimeelne oli Kadrina vallavanem Aivar Lankei, kes lahkus koosviibimiselt poole pealt, tehes nii linnajuhtidele kui ka ministeeriumi esindajatele demonstratiivse kummarduse.

Aruteluks tuli ka gümnaasiumi ja kutsekooli ühendamise idee, kus õppijal oleks võimalus ühe kooli piires valida üldkeskhariduse või kutsehariduse vahel.

Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Kalle Küttise meelest tasub see mõte ministeeriumi tasandil kindlasti kaalumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles