Üüritulu tuleb deklareerida

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: jupiterimages.com

Maksu- ja tolliamet kontrollib seadusest tulenevalt isikute tulu, sh üüritulu deklareerimist.


Tulumaksuseaduse § 16 p 1 ütleb, et tulumaksuga maksustatakse tulu kinnis- või vallasvara või selle osa üürile või rendile andmisest, tasu hoonestusõiguse seadmise või kinnisasja ostueesõigusega, kasutusvaldusega, isikliku kasutusõigusega või servituudiga koormamise eest.



Eraisikul on kohustus saadud üüritulu deklareerida füüsilise isiku tuludeklaratsioonis järgnevatel juhtudel: kui on tulu, millelt tulumaks on kinni peetud, või muu tulu, millelt tulumaks ei ole kinni peetud; kui eraisik on end FIEks registreerinud ja FIE tegevusala on ka kinnisvara üürile andmine, tuleb saadud tulu deklareerida ettevõtlustuluna; kui välismaalt on saadud üüri- või renditulu.



2007. aasta kohta deklareeris maksu- ja tolliameti andmeil Eestis saadud üüritulu (rent, üür, litsentsitasu (v.a ettevõtlustulu), millelt on tulumaks kinni peetud) 15 208 inimest summas 280 358 krooni.



Eestis saadud üüritulu (rent, üür, muu tulu, millelt tulumaksu pole kinni peetud) deklareeris 1304 inimest summas 27 470 512 krooni, välismaal saadud rendi- või üüritulu 20 inimest summas 3887 krooni. FIE tuluna saadud üüri-või renditasu deklareeris 2319 inimest summas 184 573 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles