Kes saab järgmiseks Lääne-Viru maavanemaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tamm maavalitsuse saalis.
Urmas Tamm maavalitsuse saalis. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kuu aega enne Lääne-Viru maavanema Urmas Tamme ametiaja lõppu spekuleeritakse selle üle, kes võiks saada tema mantlipärijaks.


Lääne-Viru maavanema Urmas Tamme ametiaeg lõpeb 25. juulil. Tamme kinnitusel ei ole temani jõudnud infot, kes võiks saada uueks maavanemaks.

"On isegi raske ennustada, millisest erakonnast võiks uus maavanem olla, sest keegi ju ei tea, kes sel ajal võimul on," ütles keskerakonda kuuluv Tamm.

Tulevikuplaane maavanem veel teinud ei ole. "Olen avatud kõigile uutele ja vanadele pakkumistele," lausus ta.


Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg leidis, et praegune maavanem võiks veel viis aastat ametis olla, ent seda ilmselt ei juhtu. "Ain Suurkaev võib parteilist kuuluvust arvestades olla päris tõsine nimi," arvas Uudeberg.


Parteimutrike

IRLi kuuluv Rakvere abilinnapea ja Kadrina vallavolikogu esimees Ain Suurkaev, kes juba viie aasta eest soovis maavanemaks saada, ütles, et ühelgi ametlikul koosolekul pole sel teemal arutletud.

"Ei ole rääkinud sel teemal ministritega ega erakonna juhtkonnaga," sõnas ta, täpsustades, et kolleegid on selle vastu küll huvi tundnud.


"Ma isegi ei oska praegu öelda, kas mul oleks huvi maavanemaks hakata," ütles Suurkaev.

Kuluaarides on räägitud ka hiljaaegu keskerakonnast lahkunud ja reformierakonda astunud Kunda linnapeast Allar Aronist kui ühest võimalikust maavanemakandidaadist.

Aron ütles, et tema niisuguseid jutte kuulnud ei ole: "Ei ole isegi mõelnud selle peale ja kohta pole mulle pakutud."

Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Toomas Väinaste kinnitas, et liidus on võimalikust uuest maavanemast räägitud, kuid seisukohale pole jõutud.

"Arvasime seni, et see koht kuulub sotsidele, kuid nüüd on nemad ka valitsusest väljas." Väinaste sõnul on maavanema koht poliitilise kokkuleppe asi ning praeguse seisu järgi peaks see kuuluma IRLile või reformierakonnale.

"Aga nüüd on poliitiline maastik nii segane, et ei oskagi spekuleerida, võib-olla paari nädala pärast oleme targemad," sõnas ta.

Eelmisel korral maavanemaks kandideerinud sotsiaaldemokraadist Tapa vallavanem Kuno Rooba ütles, et tema isiku ümber ei maksa väga tõsiseid spekulatsioone teha.


Ta kahetses ühtlasi, et maavanematest on tehtud poliitmutrid, kelle otsustusõigus ja tegutsemisruum on jäänud väga napiks. "Ollakse pigem mures, kuidas leida endale tööd ja rakendust, ja jäänud on lindilõikamise funktsioon. Maavanemale peaks olema oluline mõelda koolireformi ja haldusjaotuse ümberkorralduste peale, et sünniks maakonna jaoks parim lahendus," rääkis Rooba.

Kuus uut maavanemat


Siseministeeriumi pressinõunik Kristel Tuul teatas, et maavanema töösuhe lõpeb automaatselt volituste lõppemisega ja seniks, kuni uut maavanemat pole ametisse nimetatud, nimetab regionaalminister ametisse kohusetäitja.

"On võimalik, et maavanem jätkab kohusetäitjana uue maavanema ametisse nimetamiseni," lisas Tuul, kes ei osanud öelda, millal ja keda regionaalminister Lääne-Viru maavanema kandidaadiks esitab.

Juulis või augustis lõpeb kokku viie maavanema ametiaeg, lisaks on maavanemata ka Viljandimaa, kust Kalle Küttis siirdus haridusministeeriumi asekantsleriks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles