Kinnisvarahaide õmblusvabrik läks pankrotti

Erik Gamzejev
, Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökäteta õmblusmasinad.
Töökäteta õmblusmasinad. Foto: Priit Mürk.

Viru maakohus kuulutas eelmisel reedel välja Kohtla-Järve vanalinnas tegutsenud õmblusfirma TTK Grupi ASi pankroti; seal sai tööd ja leiba ligemale sada õmblejannat, kirjutab

Põhjarannik

.


Kohtu poolt pankrotihalduriks määratud Tarmo Villman ütles, et firmal on kogunenud võlgu suurusjärgus 8 miljonit krooni. Suuremad võlausaldajad on Swedbank, maksuamet ja ettevõtte töötajad, kes pole alates maikuust palka saanud.

Palgasurve tappis konkurentsivõime

Pankrotihaldur ütles, et ei näe praegu väljavaateid ettevõtte taaskäivitamiseks. "Enamik toodangust läks Euroopasse, aga praeguse majanduskriisi tingimustes ei ole sellise omahinnaga toodang enam konkurentsivõimeline," ütles ta.

Ettevõtte nõukogu liige Indrek Uudeküll märkis, et firmal hakkasid tekkima raskused paar aastat tagasi, kui üldise palgasurve tõttu tuli hakata märgatavalt tõstma õmblejate töötasusid. "See oli aeg, mil kõik õmblejad kippusid ehitusele maalriteks minema, kui nad palka juurde ei saanud," rääkis ta. "Tootmine muutus niipalju kallimaks, et ostjad hakkasid lepinguid järgemööda üles ütlema."

Veel paar aastat tagasi kuulus see Kohtla-Järve vanalinnas kunagise õmblusvabriku Noorus hoones tegutsenud firma inglastele. "Osaliselt said probleemid alguse ka sellest, et nad jäid firma juhtimisest natuke liiga kaugele," rääkis Uudeküll. "Meie ostsime selle ettevõtte neilt suuresti patriotismitundest tulenevalt ja lootes, et suudame teda elus hoida. Paraku sattus praegune aeg selleks äärmiselt ebasoodsaks ja praegu poleks võimalik seda kasumlikult majandada isegi siis, kui palgatase langeks."

TTK Grupi AS kuulub mitmete firmade kaudu Tartu ettevõtjale Jaak Üprusele ning Ida-Virumaal mitmete suurte kinnisvaraarendustega seotud ettevõtjatele Mart Leele, Indrek Uudeküllile ja Rutt Kaasikule. Viimased kolm osalesid näiteks Jõhvis Jewe keskuse ja Veski kortermaja ning Venemaale Kingissepa linna kaubamaja rajamisel. Nimetatud kinnisvaraarendajatele kuuluvad mitmed magusad krundid Jõhvi kesklinnas ning Edisel, Lüganuse vallas Liimalas ja ka Narva-Jõesuus, kuhu kavandatakse muu hulgas ka surfikeskust. Majanduslehe Äripäev andmetel kuulusid Lee, Uudeküll ja Kaasik mullu Eesti 500 rikkama ettevõtja edetabelisse.

Uut töökohta ei koida

Töötukassa Jõhvi büroo juhi Reet Arju sõnul on paljud TTK Grupis töötanud naised juba tulnud end töötuna arvele võtma. "See hoop tuli meile küll selgest taevast. Ettevõte oleks võinud vähemalt ette hoiatada, et selline asi on tulemas, oleksime saanud töötajaid juba aegsasti ette valmistada. Paljudel neil pole ettekujutustki, mida nüüd edasi teha," ütles Arju.

Samas tõdes ta, et ega töötukassal olegi võimalik neid inimesi eriti millegagi aidata, kuna palju aastaid õmblejatena töötanud naistel on praegusel tööjõuturul äärmiselt keeruline uut töökohta leida. "Kõik nad vajavad ümberõpet, sest vajadus õmblejate järele on praegu nullilähedane, kuna kinni on läinud ka teisi õmblusfirmasid ja praegu on meil arvel 300 neis töötanud inimest," sõnas ta.

Arju sõnul on neil väikesed võimalused saada tööd koristajate, müüjate või klienditeenindajatena, kuid ka neid ameteid tuleb hakata õppima ja lisaks ametioskustele on vajalik selgeks saada ka eesti keel, mida paljud koondatutest ei valda.

Reet Arju sõnul oli eilse seisuga Ida-Virumaal registreeritud töötute arv kasvanud 12 290ni.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles