Suviti inimesed apteekidesse ei torma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnaapteegi proviisor Tiina Kompus.
Rakvere linnaapteegi proviisor Tiina Kompus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Suvel on rahulikum ka apteekides, tõdes kahekümne ühe aastase proviisoristaažiga Tiina Kompus. Käivad põhiliselt need, kellel on kroonilised haigused, või ostetakse esmaabitarbeid.


Millistel juhtudel tuleb inimene apteeki?
Külmadel aegadel on ikka põhilisteks tõbedeks külmetushaigused ja kõige rohkem soovitakse selliseid reklaamitavaid ja üldtuntud vees lahustuvaid pulbreid nagu Goldrex, Fervex ja Teraflu.

Nohuravimitest on ikka Otrivin, Sudafed ja Xymelin. Neid tuntakse ja valitakse reklaami järgi. Talvisel ajal järgnevad liigesemured, sest meie kliima on niiske ja külm.

Suviti on olulisel kohal seedehäired. Soojal ajal reisitakse palju ning süüakse tihti ka tavapärasest erinevat toitu.

Kuidas inimesed ravimeid valivad, mis kriteeriumid on olulised?
Osal inimestest on teada, mida nad soovivad. Üheks kriteeriumiks on kindlasti ka hind ning sellisel juhul valib klient selle, mis tuleb odavam.

Kui võimalik, siis soovitame ja soovitamise oluliseks kriteeriumiks on isiklik kogemus. Olen ise selle asja sees ning usun ravimite ravitoimesse. Tihti määrab ravimi ka inimese vanus.

Ravimeid on igasugustes pakendites, mida eelistada?
Külmetushaiguste ja nohuga on ikkagi paremad tabletid ja pulbrid. Näiteks nohu puhul ninasse rohtu tilgutada või kurku pritsida arstid üldjuhul ei soovitagi.

Valu korral on kiire ravim ibuprofeen. Seda kasutatakse ka liigesehädadega, sest võtab ära valu ning parandab põletikku. Pikaajalise ravi puhul võib kõhresid taastavaid glükosa­miini tablette kasutada. Salvid aitavad reeglina kergete vaevuste korral. Krooniliste haiguste puhul ainult salvidest abi ei saa.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles