Hooletusse jäetud laut ohustab põhjavett

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm
Lehm Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sõmeru vallas Uhtna külas tegutsev Uhtna SF OÜ on jätnud rahaliste raskuste tõttu lehmakarja hooletusse: loomad on alatoidetud, samas ajavad üle ka sõnnikuhoidlad, mis kujutab ohtu põhjaveele.

Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi sõnul on see ehe näide selle kohta, kuidas põllumajandusettevõtjad või loomakasvatussaaduste tootjad on kokkuostuhindade muutumise tõttu hakanud astuma mööda allakäigutreppi.

Kui mõnda aega tagasi oli vallavanema teadmist mööda laudas loomi umbes 400, siis praeguseks on neid tõenäoliselt vähemaks jäänud.

Et kõiki loomi ei õnnestunud uuesti normaalsesse toitumusse viia, tuli mingi osa neist realiseerida, kuid enne lõplikku saatust pidid lehmad taluma väga piinarikast perioodi.


Tõsine keskkonnaoht

Lääne-Virumaa veterinaarkeskuse juhataja Jüri Gustavson ütles, et loomade olukord ei olnud kindlasti hea ja kui nende tingimusi parandada ei õnnestu, tuleb loomad maha müüa. Aga kui seda ei õnnestu teha täies mahus, siis tuleb mingi osa lehmadest lihakombinaati saata.

"Omanikud oleksid pidanud loomapidamisse tõsisemalt suhtuma. Eks olukord sai alguse sellest, et oma sööta üldse ei varutud, loodeti ostetava sööda peale, aga see tähendab, et sööt tuleb ikkagi osta. Aga kui raha ei ole, ega keegi niisama ka ei anna," nentis Gustavson.

Veel suurema probleemi tekitavad aga valla jaoks lauda ümbruses paiknevad sõnnikuhoidlad ehk nn laguunid, mis ajavad üle ja kujutavad endast tõsist keskkonnaohtu.

Keskkonnainspektsiooni Lääne-Virumaa büroo juhtivinspektor Marve Virunurm rääkis, et keskkonnainspektsioon on neil teemadel Uhtna SFi esindajaga suhelnud ning talle on öeldud, et Uhtna SFile tehakse sõnnikuhoidlast vedelsõnniku ülevoolu tõttu ettekirjutus. Et keskkonnainspektsioon ei olnud eile veel ettevõttepoolset seisukohta kuulnud, ei saanud Uhtna SFile ettekirjutust edastada.

Marve Virunurme sõnul on reaalne oht põhjaveele, sest sõnnikuhoidla ümbruses olevatele aladele ladestuvad sõnnikust tulevad toitained, mille sademeveed aegamööda põhjavette viivad ja mis reostub.

"See oht on olemas, seepärast me reageerisime natuke ennetavalt. Ütlesime, et see asi ei tohi nii jätkuda. Peab leidma lahenduse, et sõnnik hoidlast välja ei voolaks, hoidla ju ongi sõnniku jaoks," kõneles Virunurm.

Ränkade tagajärgede ärahoidmiseks on vald püüdnud omalt poolt lahendusi välja pakkuda.
Teraviljakasvatusega tegeleva firma Awe & Aser omanikult Eino Viikojalt on küsitud, kas tema oleks nõus sõnnikut oma Uhtnas asuvatel põldudel ladestama.

Vassiljevi kinnitusel pole aga Uhtna SFi tegevjuht Siim Allikmann sõlmitud kokkulepetest kinni pidanud.

Omavalitsusel kohustus

Uhtna SFi tegevjuht Siim Allikmann keeldus igasugustest kommentaaridest enne pankrotihalduri seisukohta, pankrotihaldur määrati alles kolmapäeval.

Loomakaitseseadus ütleb aga, et kui loomad on alatoidetud, peab kohalik omavalitsus selle asja üle võtma. Peep Vassiljev leiab samas, et vastutus lasub ikkagi omanikel.

"Kus on ükskõiksust, lohakust ja varade ümberkantimist, sinna ma ei kipu valla maksumaksja rahaga appi minema," lausus vallavanem ning lisas, et kui tegemist oleks erandolukorraga, näiteks loodusõnnetusega, siis oleks teine lugu.

Veterinaarkeskuse juhatajale Jüri Gustavsonile meenus sarnane tõsine olukord Lääne-Virumaal kolme-nelja aasta tagusest ajast ühes piimafarmis.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles