Vargad ohustavad teatri mängukava

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere teatri lattu on mitmel korral sisse murtud.
Rakvere teatri lattu on mitmel korral sisse murtud. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kolme nädala jooksul on Rakvere teatri lattu Näituse tänavas kolmel korral sisse murtud ja vähemalt kolme lavastuse rekvisiite ära va­rastatud.

"See on nii masendav," kommenteeris Rakvere teatri direktor Joonas Tartu.

Ta rääkis, et laost on varastatud kohvreid, spordikotte, mängumobiiltelefone. Pikanäpumehed ei põlanud ära viskipudeleid, milles märjukese asemel on mingi värviline vedelik.

Teatrijuhi sõnul on kannatada saanud vähemalt kolm lavastust. Üks inspitsient oli eile väljasõidul ja tema haldusalas olevate lavastuste kohta andmed puuduvad.

Tartu kinnitusel saab varastatud butafooriat asendada ja ühtegi lavastust esialgsetel andmetel ära jätma või suisa mängukavast maha võtma ei pea, nagu juhtus aastaid tagasi, kui teatrist varastati lift.

Sihikul teatri ladu
Ööl vastu 24. oktoobrit varastati Rakvere teatri Näituse tänava laost plastkast ja 3,5 meetrit elektrikaablit.

Järgmine murdvaraste visiit oli ööl vastu eelmise nädala reedet. Siis viidi laost minema alumiiniumkast ja stanged. Viimati murti Näituse tänava lattu sisse ööl vastu esmaspäeva.

Rakvere teatri haldusjuht Tiit Kalm rääkis, et pärast reedeöist vargust läks ta laupäeva hommikul ladu kontrollima ja nägi hoone akna all värskeid jalajälgi. Lao aknad ja uksed olid terved.

Pühapäeva hommikul võttis Kalm taas ette jalutuskäigu Näituse tänavale. Siis avastas teatri haldusjuht lisaks värsketele jalajälgedele lõiketangid. Laohoone kahe akna trellidele olid tehtud täkked. "Nagu ettevalmistus varguseks," nentis Kalm.

Esmaspäeva hommikul seadis Kalm jälle sammud Näituse tänava lao poole. "See on mul kujunenud igahommikuseks jalutuskäiguks," sõnas ta. Kohale jõudes avastas teatri haldusjuht, et lattu on sisse murtud. Hoone kaks akent ja trellid olid lõhutud. Ilmselt olid vargad esmalt võtnud lao seinalt valguskaabli, seejärel sorisid dekoratsioonikastides.

Ladu valve alla
Rakvere teatri direktor Joonas Tartu tunnistas, et seni pole Näituse tänava ladu valve alla pandud. "Maja tundus suhteliselt turvaline, sinna on paigaldatud korralikud rauduksed," põhjendas Tartu turvateenustest loobumist. Liiati hoitakse laos sellist kraami, mis varastele huvi ei tohiks pakkuda. Samuti ei lubanud teatri väike eelarve lisakulutusi ette võtta ja turvafirma teenuseid osta.

"Tundub, et sellest ei pääse," tõdes teatrijuht Joonas Tartu eile, pärast kolmandat järjestikust sissemurdmist teatri lattu.

Teatri ja turvafirma esindajad kohtusid eile lõunal, kus lepiti kokku, et esmalt pannakse kinni laohoone aknad. Lähitulevikus paigaldatakse lattu elektrooniline valvesüsteem.

Rakvere teatri Näituse tänava lattu on sisse murtud vähemalt neljal korral.

Rakvere kriminaaltalituse komissar Kalmer Pere soovitas ettevõtjatel rohkem pöörata tähelepanu oma vara kaitsmisele ja mõelda, mida kuritegude ennetamiseks või võimaliku kahju vähendamiseks ise teha saaks.

Politseikomissar soovitas soetada videovalvesüsteemi või kasutada turvafirma teenuseid. Samuti peab pöörama tähelepanu valgustusele. "Armastavad ju kurjategijad hämaras tegutseda," selgitas Pere.

Korravalvurid paluvad inimesi, kes märkavad ringi liikuvaid kahtlaseid isikuid, teavitada sellest politsei lühinumbril 110.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles