Rakvere saab lastesõbraliku linna tunnistuse

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk lasteaedade spordipäevalt Rakvere staadionil.
Hetk lasteaedade spordipäevalt Rakvere staadionil. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

UNICEF otsustas anda Rakverele kaheteistkümnenda Eesti linnana laste- ja noortesõbraliku linna tiitli, vastava sertifikaadi annab reedel üle peaminister Andrus Ansip.


ÜRO lastefond UNICEF algatas laste- ja noortesõbralike linnade liikumise seitse aastat tagasi, Eesti esimesed laste- ja noortesõbralikud linnad kuulutati välja 2004. aastal ja nende hulgas oli ka Kunda.


Kunda linnapea Allar Aron rääkis, et Kundas on nii mitmestki omavalitsusest pisut rohkem lastele ja noortele tähelepanu pööratud.

"Aga kui me sellele tiitlile kandideerisime, siis arvasime, et tegelikult peaks iga linn ja iga omavalitsus olema lastesõbralik," lisas Kunda linnapea.

Ainus väljavalitu

Lastesõbralikuks linnaks ei saa niisama, mullu ja tänavu jälgis UNICEFi hindamiskomisjon päris mitut Eesti linna, kuid vastav sertifikaat otsustati kokkuvõtete alusel anda ainult Rakverele.

UNICEFi esindaja Toomas Palu ütles hindamiskomisjoni lõppistungil, et tunnustus ei ole ühe aktsiooni või projekti kokkuvõtlik lõpetamine, vaid vahekokkuvõte, mis märgib linna suhtumist lastesse.

"Lapsesõbralikkus on eel­kõige eeldus koos­tööks linnavalitsuse, ettevõtluse ja kõi­gi linnakodani­ke vahel väikeste linnakodanike tuleviku heaks ja loomulikult suur vastutus," märkis Toomas Palu.

Rakvere gümnaasiumi teatriansambli juhendaja Aili Teedla, kel ka endal tütar kodus kasvamas, arvas, et Rakvere on küll lapsesõbralik linn.

"Kes ikka tahab endale huvitegevust leida, see ka leiab," põhjendas ta ja lisas, et Rakveres toimub päris palju lastele suunatud üritusi, mida korraldavad lisaks linnale asutused, kaubanduskeskused ja organisatsioonid.

"Samas tahaks mõnikord sootuks vastupidist öelda," lausus Aili Teedla ja tõi näiteks, et lapsevankriga Rakvere tänavatel liikumine on väga keeruline. "Ajab ikka südame täis, kui sa lapsega mööda kõnniteed astud ja lombist läbi kihutav auto su täis pritsib."

Teedla arvas, et Rakvere ei ole just väga suur linn, kuid ilma autota lapsevanematel on siiski küllalt keerukas oma väiksemaid võsukesi huviringidesse või üritustele viia.

Probleeme leidub

Rakvere linnapea Rannar Vassiljev ütles, et tiitel on väike tunnustus selle eest, et Rakveres laste ja noortega ikka tegeldakse.

"Väga lastesõbralik oleks, kui kohad, kus lapsed pikalt viibivad ehk lasteaiad, korda saaksime," leidis Vassiljev Rakvere lastesõbralikkuses ka puudujääke.

Linnapea nentis, et huvihariduse saamise ja sportimise võimalused on Rakveres küll head, kuid paljud noored eelistavad veeta oma vaba aega kaubanduskeskustes.

"Kindlasti saab paremaks minna, kui leida asju, mis noortele huvi pakuks," sõnas linnapea, lisades, et niisuguste mitteformaalsete tegevuste pakkumisega on probleeme kõikidel linnadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles