Filmiaasta lõpetas esilinastus Rakvere teatris

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Päeva lõpus". Pildil Velvo Väli (vasakult), Tarvo Sõmer ja Liisa Aibel.
Kaader filmist "Päeva lõpus". Pildil Velvo Väli (vasakult), Tarvo Sõmer ja Liisa Aibel. Foto: Peeter Pilv

Lõppeva rikkaliku filmiaasta Eestis lõpetas üleeilne esilinastus Rakvere teatris, kus filmi autor Maiju Ingman näitas teatri repertuaaris olnud tüki "Päeva lõpus" ainetel valminud linateost.


Tegemist on ühest Eesti külaelu seigast jutustavast looga, mis Urmas Lennuki kirjutatud näidendina jõudis Rakvere teatri lavale 2008. aasta 14. märtsil.



Maiju Ingmani filmis teevad kaasa samad näitlejad, kes lavastuseski, ning kogu film on valminud koostöös Rakvere teatriga. Võtted toimusid Lääne-Virumaal tänavu maikuus.


Urmas Lennuk ütles, et filmis on tema looga ümber käidud just nõnda, nagu peab. "Maiju on võtnud seda, mida ise tarvilikuks on pidanud, ja mänginud sellest kokku oma loo. Nagu õige lavastaja peab tegema, kui tal pea kaela otsas on," rääkis Lennuk.

Kes on etendust näinud, hakkavad seda paratamatult filmiga võrdlema, kuid tegemist on ikkagi erinevate asjadega. Maiju Ingman märkis, et filmis saab ta kasutada suuri plaane ja rikkalikumat pildimaterjali.

Urmas Lennuk aga ütles, et kui lavaloos püüti trupiga taotleda helgemat lõppu, siis film astub tiitritele vastu pisut raskema jalaga. "Aga pildiliselt on filmil muidugi omad võimalused, millele teater konkurentsi ei saagi pakkuda," lisas Lennuk.

"Päeva lõpus" on Rakveres tegutsevale soomlannale Maiju Ingmanile teine täispikk mängufilm. Tema sõnul on vähese raha eest väga raske filmi teha, kuid siinjuures tõstab ta esile Rakvere teatrit ja selle näitlejate haruldast koostööd.

"Et jõuda sellise tulemuseni, mida ma tahan, selleks on vaja aega ja selleks on vaja raha," rõhutas Ingman, lisades, et vähese raha tõttu tuli sageli minna kompromissidele.

Filmi produtsendi Mati Metsjõe sõnul tehti seda filmi ilma kultuurkapitali ja Eesti Filmi Sihtasutuse toeta, filmi eelarve oli üsna sümboolne. "Loomulikult me tahame seda filmi müüa, saata filmifestivalidele ja anda ka plaadina välja," ütles Metsjõe, kes esindab kaubamärki LineFilm.

Metsjõe lisas, et filmi saab täna näha veel Rakveres ja alates 7. jaanuarist Tallinnas Solarise keskuses.
Teatritükkidest on film valminud ka Linnateatri etenduse "Ristumine peateega" põhjal.

Lugu külaelu hääbumisest

Võlgades kirjanik Peteri (Velvo Väli) põgeneb väikelinnast kodukülla, lootes müüa vanaisa pärandatud metsa ja alustada kõike uuesti.

Häda on aga selles, et vanaisa pärandus kuulub Peteri vennale Jakobile (Erik Ruus), kes pärast ärimaailmas läbipõlemist ennast lapsepõlvekoju sisse on seadnud. Üksindusse sulgunud Jakobi ei taha metsa müümisest kuuldagi. Kuid aeg hingab kuklasse ja võlgades kirjanik on valmis kõigeks.

Tegemist tuleb teha kunagiste koolikaaslastega - fanaatilise maamehe Hannesega (Tarvo Sõmer), sügisest suletava väikekooli õpetaja Martaga (Liisa Aibel) ja igavese maailmaparandaja Tepoga (Toomas Suuman), kes võitluses tuleviku pärast on otsustanud lõpuni minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles