Vihula vald jääb maanõunikuta

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihula valla vaikelu võib vahel petlik olla.
Vihula valla vaikelu võib vahel petlik olla. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Vihula vallavanem Rene Treial esitas volikogule raha kokkuhoiu eesmärgil eelnõu, millega muu hulgas kaotatakse maanõuniku ametikoht. Volikogu liikme Hanno Nõm­me arvates ametikohta koondada ei tohiks.


Hoidmaks aastas kokku 700 000 krooni palgaraha, esitas Vihula vallavanem Rene Treial üleeile volikogule eelnõu, mis kaotaks maanõuniku ametikoha, vähendaks korrakaitseametniku ja keskkonnanõuniku ametikoha 0,4-le ning kaotaks ühe raamatupidaja ametikoha. Vallavolikogu eelnõu oma istungil ka kinnitas.


Enim vastukaja tekitas maanõuniku ametikoha kaotamine, mis oli volikogu liikme Hanno Nõmme arvates läbi mõtlemata ettepanek ja teeks Vihula vallast ainsa omavalitsuse Lääne-Virumaal, kus puudub maanõunik.

Töö ja raha vastavusse

Hanno Nõmme leidis, et eks iga vallavalitsus otsustab ise oma ametnike üle, kuid juhtis tähelepanu sellele, et jutt käib ikkagi ametikoha koondamisest.

Ka Lääne-Viru maavalitsuse maasekretär Tarmo Mikkal ütles, et vallavalitsuse koosseis on siiski vallavalitsuse enda otsustada, maavalitsus ei saa keelata ametikoha kaotamist. Küll aga peab vallas olema inimene, kes maaasjadega tegeleb, ja kui vallavanema arvates on registripidaja selleks pädev, on see tema otsus.

Vallavanema sõnul võetakse koondamised ette aga seepä­rast, et raha määrab kõik ning sunnib kriitiliselt üle vaatama, milliseid spetsialiste on vald suuteline värbama.

Nõmme hinnangul ei saa raha kokku­hoiu­le rõhuda, sest nüüd peab hak­kama koon­damisraha välja käima.
"Miks me koondamised et­te võtame, on seepärast, et töö eest maks­tav raha ja töömaht olek­sid vastavuses ning samal ajal oleksid kõik valdkonnad kaetud," selgitas Rene Treial ning lisas, et kuna maareform on lõpukorral ja seetõttu viie aasta taguseid toimingute mahte lähitulevikus ei prognoosita.

"Vähenenud tööga saab hakkama kümneaastase valla maakorraldaja kogemusega registripidaja Ingrid Nurmsalu. Vajadusel võime maakorraldustoiminguid sisse osta väljastpoolt vähempakkumise korras," jätkas vallavanem.

Juriidilise kõrghariduse ja maakorraldustööde tegevuslitsentsiga Vihula valla maanõunik Svetlana Pajupuu ütles, et vallavanem esitas volikogu istungil volikogu liikmetele need andmed, mille oli tema käest küsinud.

Vastas vallavanema küsitule

"Vallavanem küsis andmeid lõpetatud reformi puudutavate maaüksuste arvu kohta - mitu erastamislepingut on sõlmitud, mitu tagastatud ja mitu maaüksust on esmakinnistatud. Aga riigi omandisse jätmised ei lähe üldse kinnistusraamatusse ning munitsipaliseerimisi ei viidud eelmisel aastal ühtegi lõpule, ma loodan, et seda tehakse see aasta," selgitas Pajupuu, kes soovitud andmed vallavanemale esitas.

Samas ei mõistnud ta, miks ei kasuta vald ära seda potentsiaali, et tema suudab plaanimaterjali alusel katastriüksusi moodustada, mis teenusena sisse ostes läheks väga kalliks maksma.

Hanno Nõmme märkis, et Rene Treiali ettekandest jäi mulje, nagu poleks inimest tööle pandud, mis pole Nõmme sõnul mitte ametniku, vaid juhtimise süü.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles