Rakvere lihakombinaat on liha ja lihatoodete peamine eksportija

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaadil täitus 120 tegutsemisaastat.
Rakvere lihakombinaadil täitus 120 tegutsemisaastat. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Konjunktuuriinstituudi 2009. aasta I poolaasta lihaturu kokkuvõtte põhjal eksportis Eesti liha ja lihatooteid 353 miljoni krooni eest, Rakvere lihakombinaadi ekspordikäive samal perioodil oli 195 miljonit krooni, moodustades kogu lihatoodete ekspordist 55%.


Eesti liha- ja lihatoodete eksport vähenes 2009 I poolaastal võrreldes 2008. aasta sama perioodiga 72 miljonit krooni ehk 17%, Rakvere lihakombinaadi eksport vähenes samal perioodil ainult 4%.

Eesti lihatööstuse turuliider Rakvere lihakombinaat on suurim liha ja lihatoodete eksportöör Eestis.

Rakvere lihakombinaadi olulisemateks eksportturgudeks on Läti, Leedu, Venemaa ja Ukraina, nendele on lisandunud uute turgudena Soome ja Rootsi.

Rakvere lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul mõjutas ekspordi vähenemist tugev majanduslangus Lätis ja Leedus, samas avanesid uute kanalitena ekspordiks väljapoole Baltimaid Soome ja Rootsi.

„Rakvere lihakombinaat on teinud palju tööd ekspordi nimel- teeme allhanget Soomes asuvale emaettevõttele, oleme aktiivsed toorliha turul müües toorainet lihatööstustele erinevates Euroopa riikides ning pakendatud liha Rootsi kaubanduskettidele " sõnas Anne Mere.

Anne Mere sõnul näitas EKI lihaturu kokkuvõte valmis lihatoodete osakaalu 15% list kasvu koguekspordis.

„Seda tendentsi kajastavad ka Rakvere lihakombinaadi ekspordiks minevad tooted - peamised ekspordiartiklid on viinerid, keeduvorstid ja singid, aasta lõpus jõudsid Rakvere viinerid müüki St Peterburgi kaubanduskettidesse OK ja Real. Lisaks on nii Baltimaad kui ka Põhjamaad suurt huvi ilmutanud Rakvere uudistoodete, toorjuustu täidisega lihapallide vastu, mis ka koduturul kohe hästi vastu võeti, " lisas Anne Mere.

AS Rakvere Lihakombinaat on suurim kodumaine lihatööstus, mille toodang põhineb peamiselt Eestis kasvatatud lihal.

Läbi Ekseko seakasvatussüsteemist, kuhu kuulub Eestis 22 seafarmi, tuleb Rakvere lihakombinaati aastas 250 000 siga, mis moodustab 2/3 kogu Eestis kasvatatavatest sigade arvust.

Kokku realiseeritakse Rakvere lihakombinaadis 70% Eestimaa sigadest ning ligikaudu 50% veistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles