Rakvere ja Sõmeru vahetavad maid

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kindel on igati rahul sellega, et tema uueks elukohaks saab Sõmeru valla asemel Rakvere linn ja temast üleöö linnakodanik.
Monika Kindel on igati rahul sellega, et tema uueks elukohaks saab Sõmeru valla asemel Rakvere linn ja temast üleöö linnakodanik. Foto: Tairo Lutter

Rakvere linnavolikogu kiitis heaks Sõmeru vallavolikogu ettepaneku korrigeerida kahe omavalitsuse vahelist piiri. Selle tulemusel saab Rakvere juurde üle seitsme hektari maad ja neli uut elanikku.

Narva tänava lõpus raudtee ääres elav Monika Kindel oli rõõmsalt üllatunud, kui kuulis, et peagi saab tema elukohaks Sõmeru valla asemel Rakvere linn. “Minul on küll ülimalt hea meel linna alla minna, Sõmerul on siit väga tülikas käia,” ütles ta.

Kokku saab Rakvere linn piiride korrigeerimise käigus 24,45 hektarit maad ja kaks täiskasvanut ning kaks last, vastu aga annab 17 hektarit maad.

Aasta lõpuks selge

Kui maavalitsus ja siseministeerium on piiride korrigeerimise heaks kiitnud, ulatub Rakvere linn ida pool Sõmeru teed reaalgümnaasiumi staadioni juurest Ussimäele viiva teeni, lääne pool Sõmeru teed aga praktiliselt raudteeni. “Vaid enne raudteed olev riigimets jääb Sõmeru valla territooriumiks,” selgitas Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev rääkis, et piiride korrigeerimise mõte sündis Pagusoo detailplaneeringu algatamisega seoses.

Vallavanema sõnul ei olnud enne planeeringu tegemist sealkandis läbi viidud korralikku geodeetilist mõõdistust. “Kui see sai tehtud, selgus, et linna ja valla vaheline piir kulges diagonaalis läbi tee,” lausus Peep Vassiljev.

Lisaks jäi väike jupp tee otsast Rakvere linna maale. Mihkel Juhkami sõnul ei ole Rakvere linn huvitatud selle tee hooldamisest, sest linna seisukohast vaadates ei vii see kuhugi. Samas oleks aga linn huvitatud, et korda saaks Narva tänava lõpust Sõmeru teele viiv tee.

Piiri korrigeerimise kinnitamine võib Juhkami hinnangul aega võtta vähemalt kolm-neli kuud. “Loodetavasti on aasta lõpuks kõik korras,” arvas ta.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev rääkis, et tema hinnangul vald kahjudega ei kauple. “Anname küll ära rohkem maad, kui vastu saame, aga osa sellest on niikuinii planeeritud Rakvere ümbersõidutee ja Sõmeru tee laiendamise alla,” selgitas Vassiljev.

Teed saavad korda

Rakvere linnavolikogus tekkis korraks kahtlus, et Sõmeru vald soovib kasutada Rakverelt saadavat maad, kus praegu kasvavad noored puud, ehituskruntideks. Peep Vassiljev kummutas need kahtlused ja lubas, et elamukrunte sinna ei tule.

“Ühelt poolt olin ma ise neid puid istutamas, teisalt on meil sinna kavas ehitada küll, nimelt näeb Pagusoo detailplaneering ette tee ehitamist elamurajoonist Heina tänava ringile,” sõnas Vassiljev ja lisas, et ilmselt ei oleks teede vahele ja lisaks suure liiklusintensiivsusega maantee äärde jääv maatükk eriti atraktiivne elupiirkond.

Nii Juhkami kui ka Vassiljev kinnitasid, et linn ja vald on valmis hakkama endale saadavaid teid korrastama. “Teeme Ussimäe tee korda ja ehitame kõrvale kergliiklustee,” lubas Peep Vassiljev. Juhkami ütles, et linn on reserveerinud maa uue tee ehitamiseks Narva tänavalt Sõmeru teele ja see tee jääks Narva tänava lõpus asuvast elamurajoonist linna poole.

Vassiljev avaldas heameelt, et nii Rakvere kui ka Sõmeru volikogu võtsid piiri korrigeerimise otsuse vastu ühehäälselt. “Loodan, et meeldiv koostöö linnaga jätkub,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles