Rakvere on üks Euroopa energiasäästlikumaid linnu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres joostakse tarva auks.
Rakveres joostakse tarva auks. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Euroopa Energiaauhinna 2010 võitjaks tuli Sonder­borgi linn Taanimaalt, Rakvere oli ülejäänud viie nominendi seas, keda ei järjestatud.

Endine linnapea, praegune volikogu aseesimees Andres Jaadla, miks Rakvere kandideeris tiitlile?
Et teadvustada linna kiiret edu energiasäästlikumaks muutumisel. Rakvere jõudmine energiavaldkonnas Euroopa kuue parema hulka näitab seda, et julgelt mõeldes ja visalt tegutsedes võib ka väike olla suur.


Mida Rakvere linn on teinud energiasäästu valdkonnas?
2008. aastal oli Rakvere Eestis ainukene linn, kes haaras kinni Euroopa Komisjoni uuest initsiatiivist tuua energiasäästu ja CO2 kokkuhoiu põhimõtted kodanikule lähemale ning viia energia kokkuhoidmise arusaamad üleeuroopaliselt linnade tasandile. Üleeuroopaliste innovaatorite seas seisis Rakvere kõrvuti Londoni, Helsingi, Milano, Malmö, Heidelbergiga.

2007. aastal oli Rakveres kaardistatud linna korterelamute enamlevinud tüübid ja tehtud neile ka tüüpenergiaauditid. 2008 tegi linn koolide ja lasteaedade energiatõhususe analüüsi ning selgitas välja need objektid, mis rohkem kulutavad, et siis selle põhjal suunata oma investeeringuid. Näiteks Rakvere muusikakool kulutas kuni septembrini 2009 linna hoonetest kõige rohkem energiat ja on nüüdseks renoveeritud ja üks energiasäästlikumaid.

2009. aasta veebruaris Euroopa linnapeade pakti pidulikul allakirjutamisel oli Rakvere kõrval ka Tallinn ja veel ligi 300 Euroopa linna, kes kohustusid aastaks 2020 säästma energiat rohkem kui 20% võrra.

Rakvere asus kohe aktiivselt tegutsema. Valmis säästva arengu kava, sõlmiti Eesti Energiaga kokkulepe, mille kohaselt Rakvere võttis esimese Eesti linnana terviklikult linna tänavavalgustuses ja enamikus omavalitsusele kuuluvates hoonetes kasutusele rohelise energia - ainuüksi selle sammuga säästeti linnale eesmärgiks võetavas 20% CO2 kokkuhoiust 13 protsenti ja linlased võivad olla rahul, et Rakveres säravates tänavalampides ei kasutata põlevkivienergiat.

Mis on veel lähiajal plaanis?
ASiga Rakvere Soojus on sõlmitud leping, mille kohaselt tuleb taastuvallikatest ligi kolmandik linna soojusenergiast. Tööd hetkel selles suunas käivad, et järgmisel talvel see teoks saaks.

Rakvere linna eeltöö Euroopa linnapeade pakti raames on loonud tugeva taustsüsteemi ka mitme eurorahastuse võimalikuks tulemiseks linna. Heaks näiteks siinkohal on "Rakvere Targa maja" projekt, mis on äsja väljakuulutatud EASi kompetentsikeskuste voorus üheksa väljavalitu hulgas ning millel on head võimalused edasiseks rahastuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles