Urmo Reitav: Kas Lääne-Viru lapsed ja noored tunnevad end hästi?

Urmo Reitav
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguväljak. Foto on illustreeriv.
Mänguväljak. Foto on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Samal teemal Toomas Herm “Vinni vallal oli mullu suurim võlakoorem” (VT 8.05.2010)


Lugenud artiklit Lääne-Virumaa valdade võlakoormast ja investeeringuplaanidest, peab tõdema, et maakonnas on tulevikuressursside väärtustamine ja hindamine paigas.

Hea meel oli lugeda, et Sõmeru, Vinni, Rakvere ja Rakke omavalitsus on teinud tõsised, ja samas julged investeeringud haridusse ja noortetöösse, mis tagavad jätkusuutliku kogukonna.

Lapsed ja noored on Lääne-Virumaal pigem ressurss kui probleem, kui arvestada investeeringuid haridusse ja noortetöösse. Seda kinnitavad ka 2008. aastal tehtud uuringu “Noorsootöö rahastamine kohalikes omavalitsustes” tulemused, kus Lääne-Viru maakonna näitajad on nii mõnegi teise maakonna omadest silmanähtavalt kõrgemal.

Tunnustame nende maakonna valla- ja linnajuhtide vastutusevõttu ning otsusekindlat tegevust, kes on mõistnud oma noorte elanike vajadusi ning leidnud võimaluse nende kasvu- ja elukeskkonna parandamiseks.

Noortetöö eesmärk ongi luua sobiv keskkond ja võimalused noortele paremaks arenguks ja kasvamiseks, olgu siis noortekeskuse, spordikeskuse, koolihoone, spordiväljaku, huviringide, rularambi või muu näol.

Siinkohal ei tohiks asi uute ruumide ehitamise või vanade renoveerimisega piirduda, vaid veelgi suurema määravusega on noortele pakutavad tegevused ja nende professionaalne juhendamine.

Noored ei vaja pelgalt uhkeid ja säravaid hooneid, vaid tähelepanu, nendega arvestamist, hoolivust, ärakuulamist ja nende kaasamist neid puudutavate otsuste vastuvõtmisse.

ÜRO lastefondi UNICEF missioon on veelgi lapse- ja nooresõbralikum Eesti. Meil on hea meel, et Eestis on omavalitsusjuhte, noortetöötajaid jt hoolivaid inimesi, kellega ühiselt selle eesmärgini jõuda. Lapsed ja noored on Lääne-Virumaa tulevik, kellesse investeerida juba praegu.

Seetõttu jääb osalt arusaamatuks Kadrina vallavanema Aivar Lankei hirm ja kahtlus noortekeskuste kasulikkuses ning vajalikkuses. Tulemused ei pruugi küll kohe nähtavad olla, kuid pidev ja stabiilne eesmärgipärane tegutsemine ja noorte toetamine annab mitmekordse tulemuse.

Oleks äärmiselt vastutustundetu käitumine, kui vähendada praegu huviringe ja sulgeda noortekeskuseid, lootes sellega parandada omavalitsuse tulu- või kulubaasi, suurendada kogukonna turvalisust ning noorte tagasitulekut oma valda või linna.

Siinkohal meenub mulle kolleegist professori viide jaapani vanasõnale, et meister ei õpeta, vaid loob õpetliku olukorra. Samuti on investeeringute ja noortetööga.

Hoidkem oma lapsi ja noori, tunnustagem noortetöötajaid, väärtustagem noortega tehtavat tööd ja olgem veelgi hoolivamad üksteise suhtes. Koos laste heaks!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles