Taluturg ja laadapäevad elavdavad maaettevõtlust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudeküla turupäev.
Uudeküla turupäev. Foto: Ain Aasa

Viimase aasta jooksul on mitmel pool taastatud taluturge ja elavdatud kohalike maalaatade tava, mis rõõmustab nii väikeettevõtjaid kui ostjaid.


Möödunud aasta septembris avati Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi eestvõttel Väike-Maarja bussijaamahoones taluturg, kus müüakse põllu- ja aiasaadusi, toiduaineid ja käsitööesemeid.

Bussijaam kuulub vallale, ruumid anti põllumeeste seltsi kasutada. Taluturul müüdavale kaubale kehtib nõue, et see peab olema omatehtud.

Populaarne taluturg

Kauaaegne Väike-Maarja elanik Ilve Tobreluts arvas, et taluturg on ennast väga hästi õigustanud. “Sealt saab igasuguseid huvitavaid asju osta, seal käiakse päris palju ja ka müüjate jaoks on see vajalik,” ütles Tobreluts.

Väike-Maarja valla põllumajandusettevõtja, firma Simuna Ivax omanik Hans Kruusamägi rääkis, et on kohaliku taluturu sagedane külaline ja sealt toidupoolise ostja. “Mul on harjumus tarbida kohalikes taludes valmistatud toidukaupu, sest tean, et neis ei ole säilitusaineid,” ütles Kruusamägi. Oma toodangust saadab Kruusamägi taluturule mett ja toidukanepitooteid: oomega-3- ja oomega-6-rasvhappet sisaldavat kanepiõli ning gluteenivabu kanepiseemneid.

Väike-Maarja valla infojuhi Hilje Pakkaneni hinnangul on müügitöö hästi korraldatud. “Valla infolehes on püsiinfo taluturu kohta. Kuulutuste tulpadelt leiab teavet, kelle poole müügisoovi korral pöörduda,” sõnas ta.

“Loomulikult oleneb kaubavalik aastaajast. Kevadel on müügil rohkem istikuid, sügisel pakutakse aiasaadusi, jõulude ajal enamasti käsitööesemeid,” lausus Pakkanen. Väike-Maarja taluturult saab osta piimatooteid, lihasaadusi, mett, salve, ravimtaimeteesid, jahusid ja muud vajalikku. Et praegu on moes ise leiba teha, siis selleks tarviliku rukkijahugi leiab sealt, ja see on päris minev kaup.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles