Porkuni mõis jäi ka veebruaris müümata

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porkuni mõis.
Porkuni mõis. Foto: Tairo Lutter

Riigi Kinnisvara AS lootis Porkuni mõisa müüa hiljemalt veebruari lõpus huvilisele, kellega oli peetud aktiivselt läbirääkimisi, kuid seni ei ole tehinguni jõutud.

Ettevõtte kommunikatsioonijuht Madis Idnurm sõnas, et paraku on läinud nii, et mõisa potentsiaalne ostja on kord olnud tõsine  huviline, siis jälle on valitsenud tema poolt vaikus.

“Kaalume, kuidas edasi minna, kas paneme kinnistu vabamüüki, korraldame enampakkumise või kasutame mõnd muud võimalust,” kõneles Idnurm. Ta märkis ka, et kui kellelgi on mõisa omandamise vastu tõsine huvi, võib ta kindlasti Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsiga ühendust võtta.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg peab väga oluliseks, et Porkuni mõis ning hiljem selle vastu ehitatud koolihoone saaksid vastutustundliku omaniku. “Mõis seisab juba rohkem kui kolm aastat jõude ning niigi renoveerimist vajava hoone seisukorrale see hästi ei mõju,” tõdes Uudeberg.

Tamsalu vallajuht märkis, et ostuhuviline on olemas. “Olen temaga isegi rääkinud. Paraku on ta ilmselt vajanud aega kalkuleerimiseks ja mõtlemiseks,” kõneles ta.

Toomas Uudeberg avaldas arvamust, et küsimus, miks kompleks ikka tühjana seisab, võib olla liiga soolases müügihinnas. Ta loodab, et Riigi Kinnisvara AS  leiab võimaluse kompromissideks ning vajadusel hinna alandamiseks.

Porkuni mõis ja selle vastu hiljem ehitatud koolihoone jäid tühjaks 2011. aasta sügisest, sest varem seal tegutsenud erivajadustega laste kool sai uue ajakohase hoone. Üleeelmisel aastal andis haridus- ja teadusministeerium endise Porkuni kooli kinnistu üle Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile, kes selle mullu jaanuaris müüki pani.

Esialgu tegeles müügiga kinnisvarafirma, kellega oli sõlmitud maaklerileping, mis sügisel lõppes. Kuulutusteportaalis soov.ee ilmunud kuulutuses oli märgitud mõisa müügihinnaks 640 000 eurot.

Kinnisvaraettevõttel müügitehing ei õnnestunud, kuid et sel ajal tekkis tõsine ostuhuviline, ongi temaga edaspidi läbirääkimisi peetud.

Mõisa peahoone on 1874. aastal valminud esinduslik historitsistlik kiviehitis, selle vastu ehitati 1950. aastatel uus neoklassitsistlik koolihoone.

Hooned moodustavad terviku ning neil on ajalooline väärtus.

Kinnistul asub üle 10 hektari põllu- ja metsamaad, samuti on sinna rajatud mõned väiksemad ehitised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles