Riigikaitseõppega koolid võtavad mõõtu Gustav Lokotari mälestusvõistlustel

Eva Samolberg
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikaitseõppega koolid võtavad mõõtu Gustav Lokotari mälestusvõistlustel.
Riigikaitseõppega koolid võtavad mõõtu Gustav Lokotari mälestusvõistlustel. Foto: Heili Nõgene

Lääne-Viru maavalitsus, riigikaitseõpetajate ainesektsioon ja Kaitseliidu Viru malev korraldavad 16. aprillil Kadrina Spordihoone siselasketiirus Gustav Lokotari auks juba seitsmendad laskevõistlused.

Virumaal  sündinud ja kaksteist korda maailmameistri tiitli võitnud laskuri Gustav Lokotari auks korraldataval mõõduvõtul selgitatakse Lääne-Virumaa riigikaitseõpetuses osalevate õpilaste seast parimad laskurid ja parimad võistkonnad koolide arvestuses.

Lääne-Viru maavanem Marko Tormi ütlusel on igal spordialal oma legendid, kelle poole järgnevad põlved vaatavad austusega ja võtavad eeskujuks oma karjääri sihte seades. „Laskespordis on kindlasti üheks ikooniks Viru-Nigula vallas sündinud suurmeister Gustav Lokotar. Tema tulemusteni jõudmine nõuab annet, raske töö tegemise võimekust ja suurt pühendumist,“ märkis maavanem, kiites laskevõistluse eestvedajaid laskespordi au sees hoidmise eest maakonnas.

Laskevõistluste kavas on õhupüssi ja sportpüssi harjutused. Õhupüssist saab sooritada piiramatul arvul proovilaske viie minuti jooksul ning kümme võistluslasku püstiasendist 12 minuti jooksul.

Sportpüssi harjutus hõlmab aga 25 meetri distantsil lamades toelt laskmises viite proovilasku viie minuti jooksul ja kümmet võistluslasku kaheksa minuti jooksul. Kooli võistkonna suuruseks on viis õpilast, kolme parema tulemus läheb võistkonna arvestusse. Osalejad lasevad mõlemat harjutust.

Alustuseks on noortel võimalus kell 10.00 harjutada ja seejärel juba kell 12.00  omavahel ja võistkonniti võistelda.

Igal võistlusalal autasustatakse esimesed kolm kohta saavutanud võistlejaid diplomiga ning võitjat auhinnaga. Võistkondade paremusjärjestuseks liidetakse kõigi võistkonnaliikmete tulemused ning võitjat autasustatakse Gustav Lokotari nimelise rändauhinnaga.

Parim õhupüssist laskja oli 2014. aastal riigikaitset õppivate õpilaste arvestuses 20 õpilase seast 66 silmaga Cathy Stüf  ning parim sportpüssist laskja  99 silmaga Rainer Eluri. Mõlemad noored on  Haljala Gümnaasiumist .

Üldkokkuvõttes võitis Kadrina Keskkooli  võistkond 540 silmaga, selle aasta parimate laskuritega Haljala Gümnaasium jäi 523 silmaga teiseks. Kokku võistles viis võistkonda.

Gustav Lokotar võitis aastatel 1935-1939  16 MM medalit, püstitas nii individuaal- kui ka meeskonnaharjutustes kokku seitse maailmarekordit ning võitis 26 Eesti meistritiitlit. Aastatel 1937 ja 1939 võitis ta Eesti meeskonnas maailma ühe ihaldatuima trofee - Argentina karika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles