Andres Pulver: Tarbija kui eesel heinakuhjade vahel

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Pulver
Andres Pulver Foto: Virumaa Teataja

Tavaline tarbija on viimasel ajal sattunud üpris kummalisse olukorda, sest ühelt poolt kostavad kõlavad väited, et euro tulek hindu ei mõjuta, teisalt näeb ta aga poodi minnes pidevalt kerkivaid toidukaupade hindu.

Nagu eesel kahe heinakuhja vahel, teadmata, kummal pool on parem rohi ehk tõde.

Ja vähe sellest – pea iga päev saab lugeda sellest, et toidukaupade järsk hinnatõus ootab alles ees.

Majanduslangus on toidu hinna alla viinud ja seega peaks neil tõusuruumi olema, teisalt mõjutab toidu hinda tänavune hull suvi, mis nii mõnelgi pool saagi rikkus. Venemaa viljamüügiembargo on vilja hinna maailmaturul kõrgele ajanud, see mõjutab aga otseselt nii pagaritoodete kui ka näiteks lihatoodete hindu.

Mälusoppides natuke sobrades meenub, et mitte nii väga ammu maksis suhkrukilo 14 krooni, saiapätsi sai paremal juhul kätte kuue krooniga ja vähem kui sada krooni kilo maksev juust oli poelettidel haruldus.

Sellega võrreldes tunduvad praegused hinnad päris rõõmsad. Muidugi ei tähenda see, et hinnatõus tarbija jaoks tore peaks olema: igasugune lisaväljaminek, eriti veel praegu, kui tõusevad hinnad, aga mitte palgad, on ikka küllalt hapu mari seedida.

Poeskäija on kindlasti märganud, et paljudes kauplustes on väljas sildid, mis teatavad, et euro hindu ei kergita. Loodetavasti see nii ka on.

Küll on aga erinevalt kaubandusettevõtetest näiteks Tallinna linnavalitsus seoses euro tulekuga tõstnud laste huvihariduse hindu. Hinnad on tehtud “ümmargusteks eurodeks”, kusjuures ümardatud on ikka euro-paar ülespoole.

Eks tegelikult on seegi natuke eksitav, sest omavalitsustel napib raha ja iga võimalus kas või pisukesegi lisatulu saamiseks kasutatakse varmalt ära. Keegi ei välista, et omavalitsuste pakutavad teenused ka Lääne-Virumaal ei kalline.

Aga hinnatõuse euro kraesse ajada on vastutustundetu. See on võimalus peita oma suutmatust või soov hõlpsalt kasumit teenida - ei midagi enamat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles