Tänavu on Lääne-Virumaal diagnoositud aids ühel inimesel

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu on Eestis HIV diagnoositud 135 ja aids 9 inimesel. Lääne-Virumaal on sellel aastal saanud HIV diagnoosi üks inimene ja aidsi on haigestunud samuti üks inimene.

Eelmise nädala seisuga on tänavu aids diagnoositud neljal inimesel Tallinnas, kolmel Ida-Virumaal ning Narvas ja Lääne-Virumaal ühel inimesel, selgub terviseameti statistikast.

HI-viirus on diagnoositud 73 inimesel Tallinnas, 29-l Narvas, 28-l Ida-Virumaal ja kolmel inimesel Tartumaal. Harjumaal on registreeritud kaks HIV-i nakatunut ning Lääne-Virumaal, Järvamaal, Raplamaal, Viljandimaal ja Võrumaal ühel inimesel.

Mullu registreeriti Eestis kokku 291 HIV-i nakatunud isikut ja aids diagnoositi 20 inimesel. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9128 inimesel, sealhulgas aids 443 inimesel.

HIV veebilehekülg kirjutab, et HIV-nakkus on eelkõige nakkus, mis halastamatult hävitab inimese organismi võimet kaitsta end haiguste eest. Inimese organism muutub väga vastuvõtlikuks kõikvõimalikele haigustele (ka sellistele, mida terve immuunsüsteemiga inimesed põevad väga harva. 

HIV-nakkuse viimases faasis kujuneb välja aids. See ei ole iseseisev haigus, vaid avaldub mitmesuguste harvaesinevate nakkushaiguste ja/või pahaloomuliste kasvajatena. Kuigi HI-viirusega nakatumisest aidsi kujunemiseni võib kuluda kümmekond ja isegi enam aastat, ei kao viirus organismist kuhugi ning nõrgestab inimese immuunsüsteemi järk-järgult. Inimene on nakkusohtlik kogu aeg, kuigi võib end üsna hästi tunda pikka aega.

HIV levib kaitsevahenditeta seksi, ühist süstalt kasutades, samuti emalt lapsele raseduse, sünnituse ja rinnapiima kaudu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles