Veiseusku ameeriklane avas Porkunis grillbaari

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suvel Assamallas teeäärsest kioskist burgereid müünud Eric Vanderer avas laupäeval Porkunis grillbaari, et tekitada eestlastes armastust veiseliha vastu.

“Ma pikalt ei räägi, sest pean pikalt kokkama,” ütles Eesti juurtega ameeriklane Eric Vanderer Porkuni klubi saalis kohalolijatele. “Vaeva on nähtud ja ma loodan, et jääte tulemusega rahule.”

Klubi teisele korrusele sisse seatud söögikoht hakkabki kandma Porkuni grillbaari nime. “See ütleb ära nii asukoha kui ka selle, mida pakutakse,” selgitas Vanderer, kelle köögi uhkuseks on just grillitud veiseliha.

“Veiseliha ei ole Eestis väga populaarne, üritan seda propageerida,” kõneles Vanderer, lisades, et nüüd, mil tema enda kasvatatud veised on jõudnud kosuda, tahaks ta söögikohas pakkuda oma veiste liha, kui kõik nõuded täidetud on.

Samuti kavatseb mees valmistada friikartuleid Assamallas oma maal kasvatatud kartulist ja hooaja saabudes segada salat kokku sealsamas kasvanud tomatist, kurgist ja maitserohelisest.

Grillbaari menüüst ei puudu juba Assamallas tuntuks saanud burgerid, aga ka uuemaitselised. “Väikeses kioskis oli ruumipuudus, ei saanud kõike soovitut pakkuda. Nüüd võib natuke katsetada ja teha mitmesuguseid burgereid,” andis Vanderer mõista, et burgerisõpradel on edaspidi rohkem valikuid.

Seejuures lubas ta, et burgerikiosk Assamallast ära ei kao ja suvisel ajal saab endiselt Rakvere-Väike-Maarja vahelisel teel keha kinnitada. “Rekamehed siia (Porkunisse – toim.) ei mahu, aga tee ääres peatus neid palju,” märkis ameeriklane.

Porkuni grillbaari on seevastu plaanis hoida avatuna aasta läbi, kui rahvas koha ikka omaks võtab. Seda, et paiga toimima saamiseks on vaja tublisti reklaami teha, mõistis Vanderer hästi, sest baar ei asu suure tee ääres, kus liiklus tihe. Kõhutäie saamiseks peab teelt maha keerama.

Alguses mõtleski mees söögikoha avamisele Assamallas, aga otsis sobivat paika ka mujal Eestis. Et Porkuni klubil oli pakkuda korras ruumid, mis pealegi asuvad mehe kodu lähedal, oli otsus langetatud.

“Saab kohe grillima hakata, ei pea remondi tegemisele mõtlema,” rõõmustas Vanderer.

MTÜ Porkuni juhatuse liige Hiile Hiie, kelle eestvedamisel on Porkuni klubi ruumid korda saanud, oli veendunud, et kliente söögikohta jagub, eriti suvel.

“Kes on suvel juba käinud, tuleb ikka. Kui toit on maitsev ja vastuvõtt korralik, siis mis peaks viga olema,” leidis Hiie ning lisas, et söögikoha pidajat otsisid nad majja ammu. Mõned aastad tagasi tegutses neil baar, kuid viimasel ajal enam mitte.

1961. aastal ehitatud ja viimastel aastatel renoveeritud majas on nüüd söögikoht, saal, kus saab koolitusi pidada, aga ka kino näidata, piljardituba, internetituba. Veel ootab sisseseadmist raamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles