Vilde kirjandusauhind kuulub Mats Traadile

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Mats Traat on kirjutanud lahti sada aastat eestlaste ajalugu.
Kirjanik Mats Traat on kirjutanud lahti sada aastat eestlaste ajalugu. Foto: Sille Annuk / Postimees

Vilde kirjandusauhind kuulub Mats Traadile ühtaegu nii romaani “Õelate lamp” kui ka kogu tosinajaolise jõgiromaani “Minge üles mägedele” eest.


Hindajate sõnul nõuab murdekeele lugemine põhjaeestlaselt küll parasjagu süvenemist ja tõlkimist, kuid sellele kulutatud aeg on seda väärt. Põline Vilde-hindaja Ilme Post tõi välja teose elueheduse ja kujundlikkuse.

 “Ta kirjutab seda sadakonda aastat ajalugu omas võtmes – see võib painata, aga see on ka pluss. Raamatu suurim tähtsus tänapäeval on just ajaloo fikseerimine,” rõhutas Post.

Vinni valla haridusnõunik Margit Diits ütles, et kui sageli jätavad ajalooainelised teosed otsekui kivikoorma kukile, siis Mats Traadi raamat taolist raskustunnet ei tekita.

“Põhjalikkus, detailitäpsus, süvenemine, olustikutruudus,” iseloomustas Traadi teoseid Lääne-Virumaa keskraamatukogu lasteosakonna juhataja Reet Tomband.

Auhind tuli Mats Traadile ägedas konkurentsis Viivi Luige “Varjuteatriga”. Traat pälvis Vilde kirjandusauhinna neljandat korda.

Nominendid auhinnale olid veel Indrek Hargla teostega “Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus” ning “Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus” ning Juta Ütsi “Suure kuuse all”.

Vilde kirjandusauhind loodi aastal 1965. Esimene laureaat oli Rudolf Sirge teosega “Maa ja rahvas”. Auhinda annab välja Vinni vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles