Kuidas valgus galeriisse valgus?

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas valgus galeriisse valgus?
Kuidas valgus galeriisse valgus? Foto: 8 x Marianne Loorents, 4 x Toomas Erapart, shutterstock, montaaž

Märtsi keskel said Virumaa kunstnikud e-kirja. Kirjas küsiti: “Vaata endasse, vaata ja mõtle: mis annab sulle elamiseks jõudu ja su elule valgust? Mis rõõmustab sind? Kas on see küünlavalgus, vaimuvalgus? Või näedki sa elu ja maailma alati paremas valguses?” See oli Rakvere Galerii eestvedajate Riho Hüti ja Raivo Riimi kutse osaleda kevadnäitusel “Saagu valgus!”.

Et nõudlikul teemal valmiksid võimsad teosed, õhutasid mehed loojaid end julgelt väljendama. “Valgusega saab seostada selgust, ausust ja julgust – iseendaks jäämist. Kunagi ütles Jumal peale maa ja taeva loomist: “SAAGU VALGUS!” Eks ikka selleks, et näha oma kätetööd. Ütle sinagi kunstnikuna – saagu valgus! – ja tee kevadnäituse töö nii jõuline, nagu oleks see su elu viimane foto, maal, joonistus, skulptuur … Tee sellisena, et sinu töö on ainuke teos kevadnäitusel!”

Millist vastukaja ja inspiratsiooni tekitas teema kunstnikes, kui palju valgust valgus galeriisse ja kas Rakvere sai valgustatud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles