Juhtkiri: Südamega südamest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Algas järjekordne südamenädal, millega püütakse meid taas mõtlema panna südame- ja veresoonkonna haiguste vältimisele.

Nimetatud haigused on Eestis töövõime kaotamise ja surmade peamine põhjus. Südame- ja vereringehaigused on surma põhjuseks enam kui pooltel juhtudel, kui vaadata siinset üldsuremuse põhjuste statistikat. Eesti on sellega juhtpositsioonil nii Euroopas kui kogu maailmas.


Südamenädal aitab sellele kurvale faktile tähelepanu pöörata ja kutsub üles südame- ja veresoonkonna haiguste riske maandama ja ennetama. Loomulikult ei piisa selleks ühest nädalast aastas, vaid oma harjumusi ja keskkonda tuleb muuta pikemas perspektiivis.
Peamised südamehaigustega seotud käitumisriskid on vähene liikumisaktiivsus, ebatervislikud toitumisharjumused, suitsetamine ning vähene puu- ja köögiviljade tarbimine. Igaühel on võimalik riske vähemal või suuremal määral vähendada. Tänavuse südamenädala üheks peateemaks ongi liikumine, sest lisaks südamehaigustele on liigvähene liikumine tänapäeval enamiku levinumate haiguste üks põhjus.


Oluline südamehaiguste tekke mõjutaja on ka keskkond, milles me elame. Nii väline keskkond kui ka psühhosotsiaalsed faktorid ja stress põhjustavad näiteks südame isheemiatõbe ja vererõhu kõrgenemist. Kui positiivne stress annab inimesele täiendavat jõudu kõige erinevamate ülesannete lahendamisel ja loometöös, siis negatiivne stress ja niisugused emotsioonid nagu viha, kadedus, hirm, süütunne, pettumine soodustavad südamehaiguste teket.

Keskkonnariskidest on tänavune südamenädal võtnud vaatluse alla suitsetamise ja seetõttu pakub ka Rakvere haigla suitsetamisest loobujatele abikäe nõustamise vormis.
Kindlasti on südamehaiguste põhjusteks mit­med välised tegurid, mida me ise muuta ei saa. Samas on terve rida faktoreid, mil­le puhul saab igaüks ise midagi ette võtta.
Virumaa Teataja soovitab kõigil muuta kas või ühe südame- ja veresoonkonna haiguste riskiteguri osas sel nädalal oma käitumist või keskkonda - ja seda mitte ainult käesolevaks nädalaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles