Juhtkiri: mõtisklused iseendaga

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Umbes nii võiks kirjeldada eile südapäeval Rakvere linnavalitsuses toimunud riigigümnaasiumi detailplaneerigu avaliku arutelu kulgu. Väga ohtralt rahvast just kokku polnud tulnud. Ei pea olema mõttehiiglane, et saada aru ettevõtmiseks määratud aja sobimatutest tavalisele tööinimesele. Siinkohal tasub Rakvere linnale endine Vihula, praegune Haljala vald eeskujuks tuua. Külaelanikule oluliste objektide detailplaneeringute avalikud arutelud korraldati üldjuhul ikka pärast tööpäeva, et kõik asjast huvitatud saaksid arutelust osa võtta ja soovi korral oma sõna sekka öelda.

Aga kes teab, võibolla ei olnudki selline avalik arutelu lihtsale klienditeenindajale või kontoritöötajale. Riigigümnaasiumi puudutav on aga kogukonnale oluline, sest see on miski, mis määrab elanike paljud otsused üsna pikaks ajaks.

Kui maakonnas on toimiv tugev riigigümnaasium, ei pea noored pärast põhikooli lõppu otsustama jalgadega, kus nad oma edasised õpiaastad veedavad. Valik on lihtne, sest iga pere tahab võimalikult mugavalt kodukandis tegutseda.

Jõgeva riigigümnaasium tähistab tänavu juba viiendat sünnipäeva, meil ollakse sõnade staadiumis ning kopa maasse löömisest on ilmselt veel vara rääkida. Kui üldse. Kes teab, ehk on aeg tõdeda, et mingil hetkel on seda olulist teemat liialt edasi lükatud, liialt venitatud ja arvatud, et küll keeruline asi end ühel või teisel moel ise selgeks harutab. Seda ei juhtu.

Jõgeva riigigümnaasium tähistab tänavu juba viiendat sünnipäeva, meil ollakse sõnade staadiumis ning kopa maasse löömisest on ilmselt veel vara rääkida.

Loodetavasti saavad ka Lääne-Virumaa noored peagi hakata oma tulevikuplaane tehes konkreetsemaid näitajaid aluseks võtma: esiteks korrastatud koolivõrk ja kõikide võimalustega moodne koolikeskkond. Sealt saab juba edasi minna.

Loodetavasti kõnelevad teod ühel päeval sõnadest enam ning spetsialistid oskavad riigigümnaasiumi ehitust paremini planeerida, kui tehti seda seekordse avaliku arutelu puhul. Kuigi võib tunduda, et teema on keeruline, on see oluline kõigile. Ja ehkki võib näida, et need, kes teemast piisavalt teavad, on ainsad olulised, ei tasu siiski unustada, et mitu pead on mitu pead. Las rahvas ka mõtleb kaasa ja otsustab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles