Homme jõustub isikuandmete kaitse üldmäärus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakenduvad ühtsed reeglid isikuandmete töötlemiseks.
Rakenduvad ühtsed reeglid isikuandmete töötlemiseks. Foto: Elmo Riig

Homme jõustub Euroopa Parlamendi ja Nõukogu isikuandmete kaitse üldmäärus, mis loob ühtsed reeglid isikuandmete töötlemiseks, aitab tugevdada õigust eraelu puutumatusele internetis ja elavdada digitaalmajandust.

“Ütlen selgelt – andmekaitse aluspõhimõtted jäävad samaks. Tavaliste inimeste jaoks väga palju ei muutu. Inimestel on lihtsalt tulevikus suurem kontroll oma andmete kasutamise üle, sest kõik isikuandmeid töötlevad asutused peavad andma lihtsas ja arusaadavas keeles inimesele teada, mida nad täpsemalt tema isikuandmetega teevad. See, kas inimene lepingu läbi loeb ja sellega nõus on või ei ole, jääb inimese enda otsustada,” ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

Reinsalu pöörab tähelepanu sellele, et laste isikuandmete töötlemisel peab kogu teave olema eriti selgelt ja üheselt mõistetavalt kirja pandud.

Andmekaitse üldmääruse järgi peab laps olema vähemalt 13-aastane, et tema isikuandmeid saaks töödelda infoühiskonna teenuse pakkumisel.

Eriline kaitse rakendub laste isikuandmete kasutamisel turunduse eesmärgil või sotsiaalmeediakonto loomisel, samuti laste isikuandmete kogumisel otse lastele pakutavate teenuste kasutamise puhul.

Andmekaitse reform puudutab kõiki asutusi ja ettevõtteid, kes eri liiki isikuandmetega kokku puutuvad – alates riigi- ja tervishoiuasutustest ning lõpetades pankade, sideettevõtete ja väikefirmadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles