Vihm võib tulla, kuid saak on juba rikutud

Kirke Tobreluts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põuane põld.
Põuane põld. Foto: Kasper Mäe

Alates mai algusest pole arvestatavat vihma tulnud ning pikk põuaaeg on muutnud põllumehed murelikuks.

Lääne-Virumaa teraviljakasvataja Ott Läänemets ütles esmaspäeval, et isegi kui nüüd sadama hakkab, nagu prognoositakse, ei päästa see suurt midagi. „Enamik kevadel lubatud saagist jääb ikka saamata,” ütles ta, lisades, et vaid uba ja hernes peavad kuivaperioodile vastu.

Teraviljakasvataja tundis kõige rohkem muret loomasööda pärast. “Rohumaa on ka ikka täiesti põuas, kuid ma loodan, et selle päästab jaanipäeva vihm ära,” ütles ta. Kokku majandab nende pereettevõte 1500 hektarit teravilja, millest Läänemetsa sõnul ligikaudu pool on hukka läinud.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) juhatuse esimees Roomet Sõrmus teatas, et heitlikud ilmaolud mõjutavad paratamatult põllumajandustegevust. “Kui möödunud sügise märksõnaks oli liigniiskus, siis sellel kevadel kimbutab taimekasvatajaid kuivus,” ütles Sõrmus. EPKK juhatuse esimees märkis, et niiskusepuudus takistab rohukasvu ja niite tegemine lükkub edasi. Ta lisas, et mullune vihmane sügis ja hilinenud saagikoristus takistasid talivilja külvamist ning see omakorda on tõstnud tänavu suvivilja osakaalu. Ott Läänemets kommenteeris olukorda, nentides, et nii taliteravilja kui ka suviteravilja lisavõrsed on ära kuivanud. Väiksemal või suuremal määral on põud rikkunud nii tali- kui ka suvivilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles