Nädala kaja: sääsed ja siilid

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merly Raudla.
Merly Raudla. Foto: Meelis Meilbaum

Üks aasta oodatuim aeg ongi käes – valged suveööd, värsked maasikad, puhkused ja lõputu hulk suviseid sündmusi.

Tõrvatilgaks meepotis – nagu ikka – parvede viisi putukaid. Need tüütused, nagu igasuvised teetöödki, tuleb lihtsalt üle elada. Mõnele mõjuvad putukahammustused rängemalt kui teisele. Ei saagi aru, kas sitikad on aja jooksul mürgisemaks või inimesed hellemaks muutunud, aga allergiaravimid paistavad olevat väga minev kaup.

Näen seda oma lähedaste pealt. Allergiarohud aitavad kodustel nii õietolmupuhangu kui ka sääsedessandi üle elada. Hoolimata ravimitest näevad mu armsad pereliikmed suvel ikka veidi lopergused välja. Näiteks oli ema aiatöid tehes eriti julma putukarünnaku ohvriks langenud, nii et põskedel ajas üks kupp teist taga. Tema armas abikaasa oli jäänud talle otsa vaatama ja puhtsüdamlikult tunnistanud, et naine on näost väga kole. Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, ei saanudki kasuisa selle avalduse peale puuhalgu silmade vahel tunda. Ema oli mõistlik ja hoopis imestas, kuidas mees pärast 27 abieluaastat sellisele arusaamale oli jõudnud. Tõde oli see, et nende kümnendite jooksul omaks saanud näolapp oli lihtsalt näljaste ja vihaste putukate hammustustest uue, aga sugugi mitte ilusa ilme saanud.

"Okaskerade jalutuskäik pargis võttis lausa nii raju pöörde, et sekkuma pidid ametivõimud. Inimestel hakkas purupurjus siilidest hale ja neile kutsuti politsei, kes loomakesed kainenema viis."

Jaanipeod seisavad alles ees ning igaühel on vaba valik, kas tõrjuda või hiljem sügada. Ilmselt tuleb teha siiski mõlemat.

Siinkohal kutsun aga üles ettevaatlikkusele. Sangpommirebimise ja saapaheitmise tuhinas hoidke silm peal oma kraadidega karastusjoogil. Saksamaal leidsid siilid pargist katki läinud likööripudeli ning limpsisid enda jalakesed kangest joogist täitsa ümmarguseks. Okaskerade jalutuskäik pargis võttis lausa nii raju pöörde, et sekkuma pidid ametivõimud. Inimestel hakkas purupurjus siilidest hale ja neile kutsuti politsei, kes loomakesed kainenema viis. Siile sibab meilgi ringi ja kindlasti patrullib neid varahommikul paljudel tossava lõkkekohaga külaplatsidel. Vahest pole hullu, kui siil mõne õllepurki limpsimas käinud teo nahka paneb, kuid kangemast kraamist tingitud peavalu pole ju loomakesele vaja.

Taas tasub suvisel pööripäeval käepärast hoida kilejope ja kummikud. Sõnajalaõie otsimise ajaks lubab ilmaennustus vähemalt täitsa kevadist sooja ning võib juhtuda, et talvejope tänavuste jaanide ajal kasutust ei leiagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles