Juhtkiri: Vihula lihviti pärliks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On suisa imetabane, mida on mõne aastaga suudetud korda saata Vihula mõisas.
On suisa imetabane, mida on mõne aastaga suudetud korda saata Vihula mõisas. Foto: Kristi Ehrlich

On suisa imetabane, mida on mõne aastaga suudetud korda saata Vihula mõisas.

Mõisa endine soomlasest omanik pani ilusa, ent laguneva mõisakompleksi müüki aastaid tagasi, sest tal polnud raha ega võib-olla ka ideid, et see õitsele lüüa.


Lõpuks leiduski Vihula mõisa jaoks Taani ja Briti osalusega firma, kes oma kapitali Virumaale suunas. Sestpeale paigutati sinna palju raha, tööd ja vaeva ning võib öelda, et on tehtud lausa imet. Vastutasuks on saadud inimesed hotellidesse ja äri läheb aina ülesmäge.


Praegu veeretatakse Unque Hotelsi ketti kuuluvas Vihulas mõtteid selle üle, et saaks juba 150 ööbimiskohta, muidu tuleb külalised ju konkurentide juurde suunata. Tegelikult on Lahemaa mõisad küll konkurendid, kuid samas tehakse koostööd, ühiselt nopiti ka üks oluline konkurss, mille auhinnana kolme mõisat – nii Vihulat, Palmset kui Sa­gadit – piiri taga reklaamima hakatakse.

Aga vaadakem korra, mida selles elegantses, XVI sajandist pärit mõisas kahe-kolme viimase aasta jooksul on tehtud.

2008. aastal võeti plaani mõisa renoveerimine kolmes faasis. Esmalt tehti korda mõistagi peamaja, samuti seminariruum, teemaja, palmimaja, banketiruum. Järgmisel aastal said valmis ökospaa ja tagaaida seminariruum. Nüüd on jõutud unikaalse vesiveski taastamiseni ja puhkekompleksini, kuhu kuulub nii spordiplats kui peatselt valmiv põnev golfiväljak.

Võib ju öelda, et ega meil sinna Vihula mõisa asja ei ole, et seal käivad vaid rikkad turistid, kuid tegelikult on ühe sellise koha elluäratamine ja särav arendamine oluline indikaator, mis näitab meie majanduse olukorda tervikuna. Sellised avamised veenavad, et majandussurutis hakkab mööda saama.


Kui turist siia tahab tulla, siis tuleb tema pealt ka teenida. Ja ega kohalik inimene ei pea sugugi kauge kaarega Vihulast mööda minema.

Vähem olulised ei ole sellised renoveerimised ka mõisa kui kultuuripärandi tulevastele põlvedele säilitamise seisukohalt, sest kõik renoveerimistööd tehakse tihedas koostöös Vihula valla, Lahemaa Rahvuspargi, Lääne-Viru maakonna ja Eesti vabariigi vastavate ametkondadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles