Kaunis koduaed rõõmustab kõiki

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil perekond Lond, keda tunnustati ilusaima koduaia kategoorias, vasakul nende taga seisab kauneimaks külaks tituleeritud Käsmu küla vanem Robert Aasa.
Esiplaanil perekond Lond, keda tunnustati ilusaima koduaia kategoorias, vasakul nende taga seisab kauneimaks külaks tituleeritud Käsmu küla vanem Robert Aasa. Foto: Arvet Mägi

Homme presidendi ette mineva kauni kodu konkursi võitnud pere meespool Allan Lond ütles, et kodukaunistamisele pani aluse kopamees, kes maakütte jaoks kivid välja kaevas.



“Kui me maja ehitasime, tahtsime maakütet saada, siis tulidki kopamehed kohale, hakkasid tööle, ja kui õhtul vaatama tulime, olime väga ehmatanud, sest maa seest olid väga suured kivid välja tulnud,” rääkis Allan. Et nendega tuli midagi peale hakata, siis kasutati kivid sealsamas aiakujunduses ära – sedasi kerkis suur ja ilus peenar, mis väga palju silmailu pakub. Nüüd on nende aed nii kaunis, et ükski möödakäija ei saa seisatamata edasi minna.

Lea ja Allan Lond tulid Tallinnast Käsmu külla alaliselt elama kuue aasta eest, seni oli seal ainult suvitamas käidud, sest Lea juuredki ulatuvad  Käsmusse, Vihasool peetakse ka tikkimisega tegelevat perefirmat.

Leale ja Allanile valmistab rõõmu, et noori peresid tuleb siia alaliselt elama aina juurde ja kaunid aiad on saamas Käsmu pärisosaks – eks naabrite eeskuju inspireerib ja nakatab.

Seetõttu pole ka imestada, et kaunima küla tiitel läks tänavu Käsmu. Külavanem Robert Aasa, kes samuti vabariikliku konkursi võitjana homme presidendi ette läheb, ütles, et Käsmu on olnud maailmakaardil juba aastast 1453, nüüd sai ta esimest korda tunnustatud kui Eesti üksi ilusam küla.

Aasa ütles, et ehitusbuumi ajal ehitati Käsmu palju uusi elamuid, kuid ta möönab, et kõik siiski ei sobi selle küla atmosfääri ja ümbrusega kokku, tuues näiteks endise postkontori juurde kerkiva hoone.

“Allani ja Lea Londi elamine on tõeline pärl Käsmu keskel, sellest on võimatu mööda sõita,” kiitis ta. Külavanema sõnul hoiavad oma kodu nii alalised elanikud kui suvitajad, selles suhtes erilist vahet pole ta täheldanud.

Lisaks perekond Londile ja Käsmu külale jõudsid Lääne-Virumaalt vabariiklikku kauni kodu konkursi finaali veel Mare Raja ja Kaupo Uukkivi kodu Annikverest talude kategoorias ning Vasta põhikool koolide kategoorias. Raja talu tunnistati hiljuti ka Jäneda talupäevade konkursil parimaks taluks.

Konkursi “Kaunis Eesti kodu” maakondlikus voorus nimetati veel hulk paremaid kodusid ja ühiskondlikke objekte.
Eramute konkursil väärisid äramärkimist Salme Hõbemägi kodu Rakveres Õli tänavas, Margit ja Jaanus Soolepi kodu Pada külas, Kadri ja Koit Arula kodu Vaekülas. Taludest tõsteti esile veel Milvi ja Alev Männiku talu Koeraveres ja perekond Pihlaka talu Liivakülas.

Sponsorpreemiad said Vinni-Pajusti staadion ja liikluslinnak kui maakonna parim ja kauneim tervisespordirajatis (OÜ-lt Viru Mölder), OÜ Virumaa Veepumbakeskus Väike-Maarjas kui kauneim tööstusmaastik (ASilt Vireen), elutööpreemia sai Erna Allikvee Hans Kruusamägilt, missioonipreemia Kersti Jürna Metsiku Piisoni Saloonilt. Sõmeru vallavalitsus andis üllatuspreemia Ave ja Kalev Konsole, kes rajasid kauni koduaia korterelamu juurde, samuti premeeris Sõmeru vallavalitsus Anne ja Rein Praksi saladuslikku koduaeda.

“Sellel võistlusel hinnatakse eeskätt hoolt ja armastust, mis on oma kodusse pandud,” ütles konkursi korraldaja Hilma Männik.

Maakonna kauneimaid koduaedu tunnustati eile Vihula mõisa vesiveskis.

Kauneid koduaedu hakkas hindama omal ajal juba president Konstantin Päts, hiljem taastas selle traditsiooni president Lennart Meri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles