Lääne-Viru ettevõtted importisid kaupa 75 miljoni euro eest vähem kui aasta varem

Copy
Üks tooraine importijaid maakonnas on Palmse Metall OÜ, kus toodetakse kaubamärki Palmse Trailer kandvaid haagiseid.
Üks tooraine importijaid maakonnas on Palmse Metall OÜ, kus toodetakse kaubamärki Palmse Trailer kandvaid haagiseid. Foto: Marianne Loorents

2023. aastal eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 18,2 miljardi euro ja imporditi 21,2 miljardi euro eest – eksport vähenes 2022. aastaga võrreldes 16 protsenti ja import 17 protsenti, edastas BNS.

Statistikaameti analüütik Jane Leppmets märkis, et kui tavapäraselt on Eesti eksport elaniku kohta ületanud Euroopa Liidu keskmist, siis mullu oli olukord vastupidine – Eesti eksport elaniku kohta oli 13 324 eurot, Euroopa Liidus keskmiselt aga 14 523 eurot.

2023. aastal eksporditi Eesti päritolu kaupu 17 protsenti vähem kui aasta varem. Suurim oli Eesti päritolu kaupade osakaal kaubajaotiste ekspordis puidu ja puitoodete puhul, kus koguekspordist 95 protsenti moodustasid Eesti päritolu kaubad. Järgnesid mitmesugused tööstustooted 87 protsendiga, paber ja pabertooted 83 protsendiga, metall ja metalltooted 78 protsendiga ning põllumajandussaadused ja toidukaubad 74 protsendiga. Eesti päritolu kaupu eksporditi mullu kõige rohkem Soome, Rootsi ja Saksamaale. 2022. aastaga võrreldes vähenes Eesti päritolu kaupade eksport enim Ameerika ühendriikidesse, Rootsi ja Egiptusesse, suurenes aga Singapuri, Ukrainasse ja Hiinasse.

Märksõnad

Tagasi üles