Rakvere Raibe: Facebooki kasutaja välimääraja

Rakvere Raibe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleheitel koduperenaine.
Meeleheitel koduperenaine. Foto: Rakvere Raibe

On teada, et Eestis elab umbes 400 000 Facebooki kasutajat, kellest osa on küll üsna passiivsed ja osa suhtleb vaid valitud ringiga, kuid suur hulk kasutajaid on see-eest hüperaktiivsed. Rakvere Raibe tutvustab neist tüüpilisemaid.

Lastemamma

Lastemamma paneb oma FB kontole valimatult pilte oma lastest või lapsest ja ootab, et neile palju laikimisi (vt laikijad) tuleb. Nunnumeeter lüüakse põhja imikuga isa süles ning sama jada jätkavad fotod sellest, kuidas juba suuremad lapsed rõvedalt musta suuga šokolaadi söövad või veel suuremad koera seljas ratsutavad (vt ka loomasõbrad). Suur osa pilte on tehtud kusagil reisil olles teemapargis või tivolis.

Osa lastemammasid paneb kirja ka oma laste äpardused või “naljad” sarjast “Lapsesuu”. Näiteks: “Minu laps laulis täna laulu “Põdral maja metsa sees” sõnadega “Sõbral maja vetsu sees”. Mõistagi käib selle taha naeratuse märk ja ootus, et kõik sõbrantsid seda laikiksid.

Loomulikult ei puudu seal seinal ka hõisked stiilis, et “nonii, käes on see päev, mil Robi läheb juba kooli” või “Laura sai täna kaheaastaseks, õnnitlege teda!”.

Loomasõber

Loomasõbrad jagunevad loomaliigi alusel. Enamuses on koerasõbrad, aga ka kassi- ja hobusesõbrad on aktiivsed. Loomasõbrad on mõnes mõttes nagu lastemammad, kuid laste asemel on nad igas variandis ja asendis loomi pildistanud. Näiteks mõnikord on koerale ka mingi tobe müts pähe pandud, kass pesumasinasse pistetud või muud “nalja” tehtud.

Kirja saab kõik see, mis loomaga juhtunud või millised on tema saavutused. Näiteks: “Muki murdis täna oma kihva ära, nuuks, hakkab vanaks jääma …” Seal on kohe kohal laikijad, kellele meeldib kasutaja Mukiomanik staatus.

Naljanina

Naljaninal on lahedaid kilde, mida ta siis kirja paneb ja teistega jagab. Tavaliselt mõtleb ta need ise välja ja vahel on need vaimukadki. Naljanina otsib netist ka naljakaid videoid ja jagab neid. Samuti lähevad ringlusse anekdoodid. Enamasti on naljad juba vanad ja kulunud, kuid mõjuvad üldiselt ikkagi tujutõstvalt.

Mõnikord viskab naljanina nalja teiste FB kasutajate üle stiilis “istusin maha, varsti heidan pikali” või parodeerib neid.

Fotohuviline

Fotohuviline teeb palju pilte ja jagab neid teistega. Ta on loonud erinevate teemadega albumid, kuhu pildid laeb. Enamasti võib kohata looduspilte ja mõnikord on need väga kõrgetasemelised ja positiivselt üllatavad.

Musafriik

Musafriik jagab aktiivselt lugude videoid, mida YouTube'ist leiab, ja üritab sel moel maailma või siis oma “sõprade” muusikalist maitset parandada või vähemalt suunata. Ta on veendunud, et jagatav muusika on väga eriline ja vähelevinud. Vanasti käisid sellised inimesed ringi plaatide, lintide või kassettidega.

Tal võib tekkida vastupandamatu soov jagada muusikat keset ööd, varahommikul, hilisõhtul või isegi töö ajal. Ja see hoog võib peal olla tunde. Kahjuks ei ole selle vastu ka veel ravi välja töötatud. Musafriik ei pruugi ise pilli mängida osata, aga teda kohtab kindlasti kontsertidel.

Mängija

Nagu musafriik tahab muusikat jagada, on mänguril võimatu end mängudest lahti rebida. Hoog võib tabada teda kas või kell neli hommikul. Mängur tülitab oma sõpru kõiksuguste rakenduste taotlustega ning tavaliselt on ta teiste kasutajate poolt tasa lülitatud, kui nad just ise samuti mängurid ei ole.

Intellektuaal

Intellektuaal loeb palju ja käib ka palju teatris. Oma järjekordsest läbiloetud raamatust või vaadatud etendusest annab ta kohe ka oma seinal teada, ta lisab mõne värvika tsitaadi või oma paljusõnalise hinnangu. Üldiselt ei saada temast aru. Kuid õnneks ei ole ta ka väga aktiivne.

Meeleheitel koduperenaine

Meeleheitel koduperenaise võib kergesti segi ajada lihtsalt perenaisega. Ta kirjutab tavaliselt, mis tal päeva jooksul käsil oli. Näiteks: “Nii, kolm ämbrit kukeriisikaid. Tehtud!”

Vahel peksab ta segast, tsiteerib mõnda filosoofi, kes on öelnud midagi tarka elu mõtte, armastuse või õnne kohta.

Äärmuslikus olukorras pildistab ta end poolalasti peegli ees ja riputab selle pildi üles.

Laikija

Laikija on tüütu ja aktiivne FB kasutaja, kes tahab saada kõikide sõbraks ja laikib valimatult kõiki või kiidab oma kommentaariga teistele takka. Kui keegi kirjutab, et ta murdis käeluu, siis laikija vajutab ruttu punktile “Meeldib”.

*Rakvere Raibe peab oluliseks lisada, et mõistagi pole see ülevaade lõplik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles