10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Miks saab osta viina, aga mitte leiba?

Toimetusele tuli kiri, mille sisu on lühidalt järgmine. Seoses valvekauplustest alkohoolsete jookide müügilt äravõtmisega, on Tallinna tänaval asuvast viinakauplusest võimalik alkohoolseid jooke osta kella 10–22. Leiba saab südalinnast tööpäevadel osta kella 20, pühapäeval aga ainult kella 14. Kirjas palutakse selgitust Rakvere Kaubastu juhtkonnalt, miks see nii on.

Rakvere Kaubastu direktori E. Tõevälja selgitus on järgmine: “Viinakaupluse lahtiolekuaeg on kooskõlastatud linna täitevkomiteega. Siin on arvestatud elanike soove ja kaupluse töötajate töötundide hulka. Valvekauplustest on kauplus “Kungla” avatud tööpäeval kella 22. (Oli kuu aega remondis, avatakse täna. Toimetuse märkus.) Nii et edaspidi saab ka südalinnast osta leiba kella 22. Kui hakati üle minema kahele puhkepäevale nädalas, algas valvekauplustest töötajate lahkumine muudesse ettevõtetesse. Seetõttu on tulnud osa valvekauplusi tööle panna ühe või poolteise vahetusega (“Vallimäe”, “Lemmik”). Piimakauplus, mis asub pangamajas, tahetakse lähemal ajal tööle rakendada kahe vahetusega.”

10 aastat tagasi

Linde lugema ja tõrusid korjama

Nädalavahetusel on igal juhul mõtet minna välja värske õhu kätte. Sügisesed lehed on vaja kokku riisuda, paljudel on veel kartul ja juurikad maa seest välja võtmata ning ehk leiab veel mõne seenegi metsast. Targemad pead teavad öelda, et jahedama ilmaga on usse seene sees kõvasti vähem. Kuid eks seenigi ole juba vähem, aga üht-teist korvi sisse kindlasti leiab. Või pohli, millest metsaalune päris punetab. Või jõhvikaid rabast. Suve oli ju tänavu nii napilt ja iga võimalust tuleb kasutada, et aidata organismil talvele ja ründavatele viirustele vastu panna. Kel vaja ekstra ajendit toast lahkumiseks, siis sel nädalavahetusel kutsub Eesti Ornitoloogiaühing koos teiste 27 Euroopa riigi ornitoloogiaühingutega kõiki huvilisi osalema Birdwatchi-nimelistel linnuvaatluspäevadel. See eeldab õige vähe, vaid pisut aega, et kas või lühikesel jalutuskäigul koduümbruses pöörata tähelepanu lindudele – kes on need tiivulised, kes meie ümber elavad. Aga miks mitte võtta ette ka kogu nädalavahetuse vältav linnuretk. Et siis nähtud-kuuldud linnuliigid kirja panna ning ornitoloogiaühingule saata.

Ja kui ei ole kindel oma linnutundmisteadmistes, pista tasku mõni teatmik, et sulelisi kohapeal kindlaks teha. Ja kus oma lapsi-lapselapsi linde nii välimuse kui laulu järgi ikka tundma õpetada kui mitte metsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles