Kaks lihtsat liigutust võivad päästa elusid

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohuharjutus: kiirusel 80 kilomeetrit tunnis tuli pidur põhja vajutada pikali olevate plastpostide juures ja keerata rooli veerandi võrra paremale. Auto libises paar meetrit otse ja siis läks sujuvalt kurvi, jäädes kümmekonna meetri järel seisma. See, et auto liigub alguses otse, ongi peamine põhjus, miks sohvrid kipuvad üle keerama ehk tegema rohkem kui veerand pööret.
Ohuharjutus: kiirusel 80 kilomeetrit tunnis tuli pidur põhja vajutada pikali olevate plastpostide juures ja keerata rooli veerandi võrra paremale. Auto libises paar meetrit otse ja siis läks sujuvalt kurvi, jäädes kümmekonna meetri järel seisma. See, et auto liigub alguses otse, ongi peamine põhjus, miks sohvrid kipuvad üle keerama ehk tegema rohkem kui veerand pööret. Foto: Toomas Herm

Kolmapäevast peale sõidan autoga märgatavalt teisiti kui varem. Täpsemalt öeldes, alustan sõitu. Politseinik, kes seda nägema juhtub, võib kahtlustada, et ma pole veel kaineks saanud. Tavakodanikud aga peavad mind ilmselt lihtsalt vähe opakaks.

Teen enne sõidu algust rooliga veerand pööret vasakule ja kohe kiiresti pool pööret paremale. Ja vastupidi. Sääraselt toimimine sai alguse kolmapäeval Tallinna–Haapsalu maantee ääres olevast Laitse rallipargist, kus maanteeameti eestvõttel korraldati ohutu sõidu koolitus. Lektoriteks politsei- ja piirivalveameti vanemkomissarid Allan Annus ja Clen Bokmann. Nemad õpetavad ka politsei, kiirabi ja päästeteenistuse alarmsõidukite juhte.

Et teema oli tõsine, alustasin koolituseks valmistumist juba eelmisel päeval. Nutirakendusega tegin kindlaks, et Laitsesse sõiduks kulub tund ja viiskümmend viis minutit. Tean, et ohutu sõit saab alguse kavandamisest. Sestap varusingi kohale jõudmiseks aega ja seadistasin nutitelefoni nii, et see ärataks mind vaikse nuuksatusega hommikul kell 6.15. Ei mäletagi, millal viimati nii vara sai ärgatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles