Logopeedi leidmine on võimatu missioon

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsi, kes logopeedilist abi vajavad, on üha rohkem, spetsialiste, kes neid aitaks, aga vähe.
Lapsi, kes logopeedilist abi vajavad, on üha rohkem, spetsialiste, kes neid aitaks, aga vähe. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Haridus- ja meditsiiniasutused on raske probleemi ees – kust küll leida puuduv logopeed. Kõnehäiretega laste arv üha kasvab, kuid kõneravi spetsialiste pole. Nii peavadki lapse aitamiseks püüdma keerulisele võrrandile lahendust leida tema vanemad.

Lääne-Virumaa Rajaleidja keskusesse jõuab neljaaastane praktiliselt kõnetu laps, kes mõne aasta pärast peab alustama kooliteed. Olukord on halb, lapse kõne- ja kirjutamisoskusega tuleks tegeleda iga päev. Rakvere Triinu lasteaia direktorile tuleb pidevalt kirju ja kõnesid, kus lastevanemad uurivad kõnearendusrühmade kohta. Selline on tegelikkus.

Rajaleidja keskuse juhataja Merle Kodu ütles otse välja, et kui laps õigel ajal abi ei saa, tähendab see seda, et tal on erakordselt raske haridusteel hakkama saada. Rakvere reaal­gümnaasiumi (RRG) logopeed Kaie Kender sõnas, et ta näeb iga päev lapsi, kelle puhul on õige aeg maha magatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles