Nädala kaja: tere tulemast ööaega!

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Pulver.
Andres Pulver. Foto: Meelis Meilbaum

Neljapäeva õhtul otsustas Viru-Nigula vallavolikogu anda nõusoleku keskkonnauuringuteks puidurafineerimistehase võimaliku rajamise puhuks. Vallavanem Einar Vallbaum kinnitas, et uuringud ei tähenda veel tehase ehitamist. Kindlasti on tal õigus.

Igal juhul on õigus ka valla keskkonnanõunikul Heiki Källol, kes rääkis, et teadlastel on vaja uurida, sest muidu ei saa me uusi teadmisi. Ja õigus on ka volikogu liikmel Elbe Tullil, kes lausus, et meie jõed on ülimalt haavatavad. Ning tema kolleegil Jelena Fjodoroval, kes ütles, et puhkepiirkonda tselluloositehas ei sobi. Küsimus pole praegu selles, kas tehast tahetakse või mitte, lihtsalt kõigil ongi õigus. Ja igal otsusel on kaal. Ning kõverat ei saa teha sirgeks ega loendada seda, mida pole, nagu tähendas kuningas Saalomon Koguja raamatus.

Sõitsin õhtupimedas kodu suunas. Pool teest Rakverest koduni on remondis. Kella veerand kaheksa ajal ei tehtud enam mingit tööd. Ühtäkki seisis teeservas liiklusmärk, mis lubas vaid kolmekümnest tunnikiirust. Lai sile tee, värske asfalt, ei ühtegi inimest ega autot. Sõitsin terve kilomeetri ja siis oli kogu maantee korraga helendavaid mehikesi täis. Ja teeservad vilkuvate tulede ja plafoonidega autosid. Seal oleks võinud see liiklusmärk olla, mitte enam kui kilomeeter eemal.

Ega ma õieti aru saanudki, mida kümmekond autot ja paarkümmend ringi sebivat inimest Levala ristmikul tegid. Ilmselt lõpetasid pikale veninud tööpäeva.

"Küsimus pole praegu selles, kas tehast tahetakse või mitte, lihtsalt kõigil ongi õigus. Ja igal otsusel on kaal. Ning kõverat ei saa teha sirgeks ega loendada seda, mida pole."

Enamik autojuhtidest saab aru, et remondilõigul tuleb ettevaatlik olla ning mitte kihutada. Mikrobussi juhtivaid mehi, kes liiklust reguleerivatele naistele otsa põrutavad, on nende seas kaduvväike osa. Ja neid ei peata ka kiirust piirav märk täiesti mõttetus kohas.

Kui mul tuleks homme samal ajal koju sõita, oleks juba kottpime öö. Ma ei pea suurt midagi posijatest, nõidadest ega selgeltnägijatest. Las nad askeldavad omaette, aga kui nad avalikkuse ees sõna võtma kipuvad, on tavaliselt kuri karjas.

Sel nädalal läks teisiti, sest maag Hannes Vanaküla mõtetele kella keeramise asjus kirjutan kahe käega alla.

Kui ükskord kellaosutid rahule jätame, siis tuleks meil igal juhul jääda suveaega. Või dekreediaega või kasvõi Moskva aega, nimetage seda, kuidas tahes.

Vanaküla ütles otsesõnu, et talve- ehk vööndiajale jäämise ihalejad on orjarahvas. Homme ütleme tere tulemast ööajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles