10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Kosmoselaevad viidi kokku

TASS-i teadaanne. 16. jaanuaril 1969 kell 11.20 Moskva aja järgi sooritati edukalt kosmoselaevade “Sojuz 4” ja “Sojuz 5” kokkuviimine käsitsijuhtimise süsteemide abil. See toimus hetkel, mil kosmoselaevad olid Nõukogude Liidu kohal – “Sojuz 4” sooritamas oma 34. tiiru ja “Sojuz 5” 18. tiiru ümber Maa. Enne kosmoselaevade kokkuviimist kontrollisid mõlema maailmaruumisõiduki meeskonnad kõiki pardasüsteeme ja teatasid nende seisukorrast Maale. Kell 10.37 algas kosmoselaevade automaatne lähenemine, mille tulemusena nende vahemaa vähenes 100 meetrini. Seejärel läks kosmoselaeva “Sojuz 4” komandör kosmonaut V. Šatalov üle käsitsijuhtimisele. Manööverdades kosmoselaevaga, sildus ta kosmoselaeva “Sojuz 5” kõrvale. Toimus kosmoselaevade vastastikune mehaaniline haardumine, kinnitumine ja elektriahelate ühendumine. Seega on Maa tehiskaaslase orbiidil monteeritud ja hakanud funktsioneerima maailma esimene eksperimentaalne kosmosejaam, millel on ruumi meeskonnale, mis garanteerib ulatuslike eksperimentide ja uuringute tegemise, ning mugavad töö- ja puhketingimused. Kosmosejaama ruumide vahel on sisse seatud telefoniühendus. Kosmonautidega peetakse stabiilset raadiosidet. Eksperimentaalse kosmoselaeva lend jätkub.

10 aastat tagasi

Lääne-Virumaal elavad kõrvuti paljude riikide kodakondsed

Kodakondsuse järgi elab selle aasta alguse seisuga rahvastikuregistri andmeil Lääne-Virumaal 32 riigi kodanikke, erineva kodakondsusega inimesi on enim Tapa vallas. Kõige enam elab Lääne-Viru maakonnas Eesti vabariigi kodanikke – 62 100. Järgnevad Venemaa 1684, Ukraina 154, Leedu 61, Soome 59, Valgevene 34, Saksamaa 28, Läti 24, Taani üheksa, Kasahstan seitsme, Armeenia ja Rootsi kuue, Hollandi viie, Ameerika ühendriigid nelja, Suurbritannia kolme, Aserbaidžaan, Itaalia, Moldova, Prantsusmaa, Türgi ja Gruusia kahe, Hispaania, Bulgaaria, Iisrael, Kõrgõzstan, Maroko, Poola, Slovakkia, Sloveenia, Tuneesia ja Ungari ühe kodanikuga. Määratlemata kodakondsusega inimesi oli aasta alguse seisuga maakonnas 2608, andmed puudusid 24 inimese kohta. Kõige rohkem elab erineva kodakondsusega inimesi 8800 elanikuga Tapa vallas, kus on esindatud 20 riigi kodakondsed. Tapale järgnevad Kunda linn 13 ja Kadrina vald 11 riigi kodanikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles