Kelmid kasutavad koroonaviiruse teemat inimeste tüssamiseks

BNS
Copy
Telefonikelmused on muutunud sagedaseks.
Telefonikelmused on muutunud sagedaseks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mitmes riigis on politsei saanud teateid võimalikest telefonikelmustest ja andmepüügist, kus kurjategijad kasutavad koroonaviirust ettekäändena, et inimestelt raha välja petta.

Ka Eestis oleme saanud mõned teated sellistest katsetest, kuid korrakaitsjatele teadaolevalt ei ole Eesti inimesed end petta lasknud, märkis politsei sotsiaalmeedias.

"Telefoni teel või internetikauplustes pakutakse müügiks desinfitseerimisvahendeid või maske. Inimene kannab raha üle, aga kaupa kätte ei saagi. Möödunud nädalal said paljud inimesed oma postkasti kirja, mis oli justkui terviseameti nimelt tulnud, kuid sisaldas tegelikult pahavara," kirjeldas politsei. 

"Ole tähelepanelik ja ettevaatlik. Ära anna oma isikuandmeid või krediitkaardi andmeid võõrale helistajale. Uuri helistaja või ettevõtte tausta. Vaata arvustusi internetipoe kodulehel enne, kui midagi ostad. Veendu, et kiri tuli usaldusväärselt allikalt. Kui oled sellise kõne saanud, helista politsei infotelefonil 612 3000. Juhul kui oled sattunud kelmuse ohvriks, anna sellest politseile teada," soovitab politsei. 

Kelmid kasutavad inimesi ära, kui nad on kõige haavatavamad. Ka eriolukorra puhul tuleb säilitada kaine mõtlemine ja suhtuda kriitiliselt igasugustesse pakkumistesse, rõhutavad korrakaitsjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles