Rakvere Galerii avab vabadussõjateemalisele näitusele uksed

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Näitus 1. jalaväebrigaadi sõdurikodus Tapal.
Näitus 1. jalaväebrigaadi sõdurikodus Tapal. Foto: Oliver Turp

12. jaanuaril tähistatakse Rakvere vabastamise 102. aastapäeva. Lisaks tavapärasele pärgade asetamisele Ausambamäel ja Palermo mälestuskivi juures avab Kaitseliidu Viru malev nädala lõpuni Rakvere Galeriis vabadussõda kajastava näituse.

"Mul on hea meel, et galerii tuli meile vastu ja saame oma majas näidata Eesti sõjamuuseumi kokku pandud informatiivset fotonäitust. Lisaks sellele leidsime Viru malevast arhiivikaadrid, mis näitusekülastajatele nähtavaks teeme," sõnas Viru maleva pealik kolonelleitnant Jaanus Ainsalu.

Lisaks rõhutas malevapealik vabadussõja sündmuste olulisust, kuna korraldati ühendoperatsioon maa- ja meredessandina, mis oli suureks üllatuseks ja mille tulemusena vastane ümberhaaramise hirmus Rakvere maha jättis. Rakvere ümbruses peetud Viru rinde murdelised lahingud said vabadussõja sündmuste kulgemisel oluliseks pöördepunktiks.

Näitus "Eesti vabadussõjas 1918–1920" annab viiel pannool nii fotode kui ka tekstidena ülevaate meile väga olulise sõja kulgemisest kuni Tartu rahulepingu sõlmimiseni. Juttu on ka baltisakslaste, Vene valgete ja ka näiteks Suurbritannia abist vabadussõjas. Lisaks on võimalik näitusel nuputada teemakohase ristsõna kallal ja vaevatasuks saada kaasa Kaitseliidu sümboolikaga esemeid.

Näitusel saab jälgida kaht arhiivifilmi vabadussõjajärgsest Kaitseliidu Viru malevast: kuidas peeti Palermos suvepäevi ning korraldati huumorivõtmes laskeharjutust. Filmid on nähtavad nii galeriis sees kui ka vaateaknal.

Kolonelleitnant Ainsalu sõnul on Viru malev uhke oma Pika tänava maja üle ja tänu galeriiga koostööle saab jällegi linnarahvale uksed avada 12. jaanuari õhtust kuni 16. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles