Rahvas on targem kui valitsus

Einar Vallbaum
, Viru-Nigula vallavanem, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees
Copy
Einar Vallbaum.
Einar Vallbaum. Foto: Ain Liiva

Eelmisel aastal alguse saanud COVID-19 kriis tabas kogu maailma ootamatult. Kõlasid väited, et COVID-19 on tulnud, et jääda. Seega tuli sellega kohaneda ja elama õppida ning oodata vaktsiini, mille väljatöötamiseks algas ravimikompaniide võidujooks. Umbes poole aasta peale hakkaski tunneli lõpus paistma valgus ja kostis, et siin-seal on kauaoodatud vaktsiini väljatöötamine hakanud tulemusi andma. Selle aasta hakul algas juba vaktsiinile võidujooks, kus riigid kohati ka üksteise arvelt püüdsid saada võimalikult suuremaid koguseid. Eesti liitus Euroopa Liidu ühisprogrammiga, mille raames oma vaktsiinidoosid kätte saada. Nõudlus oli suurem kui varustusvõimekus.

Aasta koroonakriisi on mõjutanud meid kõiki. Puudutanud laastavalt teatud majandussektoreid, mõjutanud inimeste sotsiaalelu ja psüühikat, tekitanud rusutus- ja abitustunnet. Päästerõngana nähakse elanikkonna vaktsineerimist.

Eelduslikult 70 protsendi täiskasvanute vaktsineerimine oleks piisav, et stabiliseerida olukord. Neli kuud on toimunud vaktsineerimine ja Eestis on vaktsineeritud vaid umbes 15 protsenti elanikkonnast, sealjuures Tartumaal umbkaudu 20 protsenti, Hiiumaal umbes 30 protsenti, kuid Ida-Virumaal kõigest 9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles