Nädala lind: tõmmukajakas

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Tõmmukajakas looduses.
Tõmmukajakas looduses. Foto: Peep Veedla

Kajakaid kohtame kõikjal: küll rannikul, saartel, linnades, rände ajal ka sisemaa põldudel. Võib tunduda, et ühed kajakad kõik, mõned lihtsalt suuremat, teised väiksemat kasvu. Ka talvel on mere ääres ja linnades neid üksjagu, mõned Rakvereski.

Aga päris nii see pole, et ühed kajakad kõik – Eestis pesitseb kuus kajakaliiki. Ja tõmmukajakas, kellest seekord juttu tuleb, on nende seas ainuke kaugrändur.

Ülemöödunud aastal linastus kinodes animafilm “Pääsuke Manou”. Just tõmmukajakate peres Manou üles kasvaski. Ja talveks lendavad tõmmukajakad, nagu ka pääsukesed, Aafrikasse. Meie kandi tõmmukajakaid võib talvel kohata Kesk-Aafrikas Etioopiast Senegalini. Paraku pole neid suvelgi enam teab kui lihtne Eestis üles leida. Kui veel neljakümne aasta eest hinnati meil pesitsevate tõmmukajakate arvukuseks umbkaudu 700 paari, siis nüüdseks on see kahanenud sadakonnale paarile. Pesitsevad nad ennekõike Soome lahe saartel ja Vilsandi rahvuspargi saartel. Mina olen käinud tõmmukajakatega sõprust sobitamas Haljala vallas asuval Eesti põhjapoolseimal saarel Vaindlool. Sealne umbes kuuekümne paariga pesitsuskoloonia ongi praegu Eesti suurim ja elujõulisim. Enamik Eesti tõmmukajakatest pesitsevad Lääne-Viru maakonnas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles