1989 Igal õigel rajoonil oli sõprusrajoon Lääne-Euroopas

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Viimati viibis Plöni delegatsioon ametlikult Lääne-Virumaal 2019. aasta suvel, kui uuendati ka koostöölepingut.
Viimati viibis Plöni delegatsioon ametlikult Lääne-Virumaal 2019. aasta suvel, kui uuendati ka koostöölepingut. Foto: Ain Liiva

Tänapäeval ei kuule enam suurt midagi sõpruslinnadest ega -valdadest. Kusagil paberil on need muidugi alles ja vallamaja seinal ripub võõraid vappegi, tähistamaks kunagisi sõprussidemeid, kuid reaalselt külastatakse ja võõrustatakse sõpru harva. 1989. aastal oli aga sõprussidemete loomine Lääne-Euroopa piirkondadega kõva sõna, nagu selgub ühest Viru Sõna septembrinumbrist.

19. septembril 1989. aastal toimunud Saksamaa liitvabariigi Plöni kreisi delegatsiooni külaskäik Rakvere rajooni ristiti kõlavalt “armastuseks esimesest silmapilgust”. Rägavere mõisas allkirjastati koostööleping, sakslaste poolt pani oma käe vastavale paberile alla Plöni kreisi maavanem Joachim Wege, meilt toonane maavanem Lembit Kaljuvee.

Eks need sõprussuhted tuginesid ikka pragmaatilistele lootustele, vähemalt meie poolt. Sõpruspiirkonnad Lääne-Euroopast osutasid veel NSV Liitu kuulunud Eestile päris arvestatavat materiaalset abi ja ei olnud nii, et siia toodi vaid kasutatud riideid või katkist mööblit. Nii mõnigi organisatsioon tegutses pikki aastaid sõpruspiirkondadest saadud abi varal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles