Sonda valla eksjuht astus kohtu ette

Gerli Romanovitš
, Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sonda valla eksjuhile Ivo Tedrele on esitatud süüdistus usalduse kuritarvitamises.
Sonda valla eksjuhile Ivo Tedrele on esitatud süüdistus usalduse kuritarvitamises. Foto: Põhjarannik

Teisipäeval algas Viru maakohtus kohtuprotsess Sonda valla
endise juhi Ivo Tedre üle, kellele pannakse süüks
usalduse kuritarvitamist, mis tõi Sonda vallale kahju enam kui 12 miljonit krooni.


Viru maakohtus toimus eile esimene kohtuistung, kus süüdistatavana on kohtu all Sonda endine vallavanem Ivo Teder, kes aastatel 2002-2004 juhtis lisaks Sonda vallale ka keskkonnaprojekti Hasco, millega kulutati ära enam kui 12 miljonit krooni.
Sellest summast 8 miljonit krooni oli Euroopa Komisjoni toetus, mis tuli Sonda vallal hiljem mitteabikõlblike kulude tegemise ja puuduliku aruandluse tõttu tagastada.
Lisaks jäi valla kanda 4 miljoni kroonine laen, mis võeti läbikukkunud projekti omaosaluse tasumiseks.
Sonda vald sai heakskiidu keskkonnaprojektile Hasco, mille eesmärk oli rekultiveerida Ida-Virumaa mahajäetud kaevanduste karjäärid hübriidpuude istutamisega, ajal, kui valda juhtis Peedu Erm.
Pärast 2002. aastal toimunud kohalike omavalitsuste valimisi sai ametisse Ivo Teder, kellest sai ka Hasco projekti juht.
Teder oli projektijuht ajal, kui Hasco esimese etapi toetus saabus ning võeti laen omaosaluse katmiseks. Projekt oli jaotatud mitmeks etapiks, kuid esimesest etapist edasi ei jõutudki, kuna vajalik aruandlus oli tegemata.
“Sisuliselt on projekti nurjumisel ja toetuse tagasimaksmise kohustusel kaks põhjust – aruandluse puudulikkus ja mitteabikõlblike kulutuste tegemine,” ütles Sonda vallavanem Andrea Eiche, kes asus ametisse 2004. aastal pärast Tedre umbusaldamist. Umbusalduse põhjuseks olid probleemid keskkonnaprojektiga.
“Selleks ajaks, kui me asjale jälile saime, olid kõik kulutused juba tehtud,” ütles Eiche.
Eiche sõnul oli keskkonnaprojekti rahast tehtud kulutusi, mida oleks pidanud katma valla eelarvest.
Lisaks sellele tuvastas riigikontroll, et Rootsist oli sularaha eest ostetud miljon krooni maksvat tehnikat, mille Eestisse toomise kohta puudus igasugune jälg.
“Kahtlase väärtusega kulutusi oli erisuguseid – nii näiteks oli projektisummadest kinni makstud Ameerika mereväe tattoo-orkestri toomine Sondasse,” ütles Eiche, kelle sõnul ei saa öelda, et kogu summa oleks projektivälistele asjadele kulutatud – osa maadest sai metsastatud, lisaks oli tehtud osaliselt töid Sonda vallamajas, millest pidi tulema majutusasutus koos konverentsikeskusega.
Sonda vald tegi politseile esimese avalduse võimaliku kuriteo kohta 2005. aasta augustis. Prokuratuur esitas süüdistuse ainult Tedrele ja 2009. aasta lõpus saatis prokuratuur asja kohtusse.
Prokurör Kalmer Kase sõnul oli tegemist mahuka ja keerulise juhtumiga, mis enne süüdistuse esitamist vajas uurimist ning asjaolude kontrollimist. Nii näiteks kulus pool aastat ainult mahukate võõrkeelsete materjalide tõlkimiseks, paar kuud oodati vastust õigusabitaotlusele.
2007. aastal jõustusid seadusemuudatused, mis dekriminaliseerisid ametiseisundi kuritarvitamise ja ametialase lohakuse koosseisud, ning jõustusid uued alternatiivsed süüteokoosseisud, mis nõudsid asja ülevaatamist ja vajalike korrektiivide tegemist.
“Lõpptulemusena tuvastati, et paljudele asjassepuutuvatele isikutele saaks ette heita ametialast lohakust, kuid selle eest pole alates 15. märtsist 2007 võimalik enam karistada.
Seetõttu kahtlustusi ja süüdistusi teistele isikutele ka ei esitatud,” selgitas Kask.
Viru ringkonnaprokuratuuri lõplik süüdistus, millega Teder kohtu alla saadeti, oli usalduse kuritarvitamine.
Sonda vald on esitanud kriminaalasja raames tsiviilhagi summas 12 122 259,67 krooni, nõudes sisse summat, mis vallal on tulnud läbikukkunud projekti eest tasuda. Karistusseadustik näeb sellise teo eest kohtus süüdimõistmise korral ette rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.
Ivo Teder on Lääne-Viru endine maasekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles