Järelkuulatav Rakvere riigigümnaasiumis piiluti muusikatööstuse kardinate vahele

Uuendatud 22. aprill 2024, 15:40
Copy
Vestlusõhtul "Muusika taga" analüüsiti muusikuks olemise võlu ja valu.
Vestlusõhtul "Muusika taga" analüüsiti muusikuks olemise võlu ja valu. Foto: Ain Liiva

Virumaa Suvesaundi konkurssi raames toimus 10. märtsi õhtul Rakvere riigigümnaasiumis eelüritus "Muusika taga", mille raames vestles suvesaundi korraldaja Mart Rauba muusikute Elisabeth Tiffany Lepiku, Sixten Leemetsa ning Tuuli Pruuliga muusika tegemisest ning muusikuks olemisest.

Kahe tunni vältel lahati põhjalikult muusika tegemise, avaldamise ja turundamise küsimusi ning kutsuti publikut kaasa mõtlema, diskuteerima ja küsimusi esitama heliloominguga seotud teemadel. Parimate küsimuste esitajatele olid preemiad. Seletati lahti ka muusikatööstuse ja iseseisvalt avaldamise erinevaid tahke ning panelistid avaldasid enda mõtteid ja rääkisid isiklikest kogemustest.

Elisabeth Tiffany Lepik on Rakvere juurtega laulja, laulukirjutaja ning muusikaprodutsent, kelle tähelend sai alguse eduka sooritusega ansambli Minimal Windi koosseisus 2021. aasta "Eesti laulu" finaalvõistlusel.

Sixten Leemets on Kadrinast pärit laulja ja kitarrist pop-punk ansamblis Noodle Charity ning noor muusik on olnud mitmel korral kaasautor Virumaa Suvesaundi konkursi võistluslugudel.

Simunast juurtega Tuuli Pruul on pilliõpetaja, helilooja, Virumaa Suvesaund 2023 võiduloo Sierra looja ning e-raamatu “Muusika taga” autor, mille põhjal suuresti avanes ka vestlusõhtu sisu. “Raamat “Muusika taga” on noortele muusikutele nagu piibel, kust saab näpuga järge ajada, mis tehtud või tegemata on,” rääkis muusik ja teose autor Tuuli Pruul.

Arutati, kas tänapäeva kiires elutempos on üldse mõistlik välja anda album või piirduda singlitega, ning kas seda teha füüsilisel kujul või digitaalselt. Tuuli Pruul tõi näiteks, et tema esikalbumit on füüsilisel kujul poodides müüdud aasta jooksul 7 eksemplari. Vestluse käigus jõuti järeldusele, et singlid levivad kiiremini ja jõuavad rohkemate kuulajateni, kuid kauamängiv loob tervikpildi ning omab sentimentaalset väärtust. "Kuulaja tähelepanu on lühike, sestap tuleb ka tihemini ja väiksemate sutsakatega olla pildis. Kui oled kuulajates tekitanud huvi, tekib nõudlus albumi järgi loomulikult," arvas Sixten Leemets. 

​"Virumaa Suvesaund 2024" konkursile saab lugusid esitada veebis virumaateataja.ee/suvesaund 11. maini ning finaalkontsert toimub 8. juunil Rakvere linna päevade laupäeval Rahvaaias, linna kultuurilaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles