Rakvere Soojus sõlmis Adveniga uue soojateenuse ostu lepingu 12 aastaks

Merly Raudla
Copy
Adveni koostootmisjaam Rakveres.
Adveni koostootmisjaam Rakveres. Foto: Adveni fotokogu

Kohalikku kaugküttevõrku haldav Rakvere Soojus sõlmis soojateenuse ostuks uue lepingu energiaettevõttega Adven, kes jätkab toasooja pakkumist Rakvere linnas aastani 2037.

Piirkonna elanikele efektiivse ja keskkonnasäästliku kaugkütte tagamiseks investeerib Adven sel ja järgmisel aastal ligikaudu 1,7 miljonit eurot.

Adven haldab Rakveres biokütusel põhinevat soojuse ja elektri koostootmisjaama, mis on ühtlasi peamine linna varustav katlamaja. Kehtiv leping kütteteenuse pakkumiseks lõppeb 2025. aasta augustis ning vajalike investeeringute tegemiseks otsustas Rakvere Soojus sõlmida uue lepingu, mille alusel pakub Adven soojateenust seejärel veel 12 aastat.

"Pidasime läbirääkimisi praeguse soojapakkujaga, kuna oleme teenusega rahul. Selleks et vähendada soojuskadusid ja hoida küttekulud võimalikult madalal, jätkab Rakvere Soojus investeerimist vanade, ebaefektiivsete soojustorustike ja teiste seadmete väljavahetamisse," selgitas linna eesmärke Rakvere Soojuse juhatuse liige Piret Vares. Vähetähtis pole tema sõnul ka võimalikult puhas energiatootmine − tänapäevane tehnoloogia loob selleks pidevalt uusi võimalusi.

Adven Eesti soovib juba sel aastal varustada katlamaja elektromagnetilise filtriga, mis puhastab suitsugaase. Filter vähendab oluliselt tahkete osakeste sisaldust suitsugaasides, mis tähendab, et soojust saab toota keskkonda säästvamalt. Seade on ette nähtud  paigaldada 2024. aasta jooksul.

2025. aastal plaanib Adven Rakvere koostootmisjaama paigaldada 1,3-megavatise suitsugaaside kondensaatori. Kondensaator tõstab märgatavalt katelde efektiivsust. "Kondensaator aitab eraldada korstnasse suunduvatest suitsugaasidest soojust, mis suunatakse tagasi soojavõrku. Eesmärk on kasvatada jaama kasutegurit ja hoida seeläbi ka soojuse hinda nii madalal kui võimalik," selgitas Adven Baltikumi äri juht Juhan Aguraiuja. Katlamaja kondensaatoriga varustamist rahastab enam kui 40 protsendi ulatuses keskkonnainvesteeringute keskus. Kokku ulatuvad kahe seadmega seotud investeeringud ligikaudu 1,7 miljoni euroni.

Rakvere linna kaugküttevõrk teenindab ligi 200 tarbijat. Linna põhikatlamaja on Adven Eesti AS-ile kuuluv biokütust kasutav koostootmisjaam, täiendavalt aitavad tippkoormusi katta kaks Rakvere Soojusele kuuluvat gaasikatlamaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles